Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hradci nastoupí do základních škol přes 8 tisíc žáků. Úvod školního roku pro ně bude s opatřeními proti koronaviru

Penály a svačiny do školních aktovek či batohů a jde se do školy. Úderem 8. hodiny začne nový školní rok, který ale nebude takový, na jaký byli rodiče a děti zvyklí. Bude se řídit přísnějšími hygienickými pravidly proti šíření koronaviru. Do lavic základních a středních škol usedne 1,4 milionu žáků. Na jičínské Základní škole Husova, ale začne dětem i učitelům školní rok nejdříve 7. září. U jednoho z pedagogů se objevil covid-19.

Pro školáky dnes nastává den D. Někteří ale do škol zamíří po téměř 6 měsících. Kvůli koronavirové nákaze totiž vláda nařídila uzavřít 11. března všechny školy. Do konce uplynulého školního roku už provoz plně neobnovily. Docházka byla omezená.

Kvůli tomu, že děti nechodily do škol podstatně delší dobu, upozorňují odborníci na jednu zásadní věc. Po několikaměsíční dálkové výuce vznikly ve znalostech a dovednostech dětí velké rozdíly. Učitelé by tomu proto měli přizpůsobit výuku. Podle ministerstva by se měli zaměřit především na základní látku a předměty, jakými jsou čeština, matematika a cizí jazyky.

Školy obdržely manuály od ministerstva

Ministerstvo školství vydalo školám manuál, jak by měly v novém školním roce postupovat. Cílem je omezit šíření koronavirové nákazy, aby se školy nemusely zavírat.

Řada základních škol nově zakáže rodičům vstup do budovy nebo pustí do učeben rodiče prvňáčků jen s rouškou. Podle manuálu by měla být k dispozici dezinfekce, a také by se častěji mělo větrat a uklízet. Ředitelé by se měli snažit omezit potkávání žáků z různých tříd. „Sděluji, že budeme veškerá nařízení zavádět a respektovat,“ řekla ředitelka hradecké základní školy na třídě SNP Šárka Sýkorová.

V letošním školním roce by se mělo na základních školách vzdělávat podle ministerstva téměř 961.200 dětí. Což je skoro o 8300 více, než loni. Na střední školy s výučním listem nebo s maturitou má nastoupit okolo 408.500 žáků, meziročně zhruba o 9900 víc. Do školy půjde v celé republice poprvé 107.800 prvňáčků.

V Hradci Králové se otevře pro žáky sedmnáct základních škol zřizovaným městem

V Hradci Králové je nachystáno v sedmnácti základních školách 37 tříd pro 957 prvňáčků. „Prvňáčků nám přibývá, letos jich je zase více než v loňském roce, a to o více než třicet. Nástup do prvních tříd se ale letos poprvé ponese v jiném duchu než doposud. Hradecké základní školy doporučují, aby rodiče, kteří v první školní den vyrazí doprovodit své děti do škol, přišli vybaveni rouškou. Ve většině je to jen na doporučení, ale některé školy to mají povinné,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek.

Hradec Králové zřizuje sedmnáct základních škol, do nich by mělo ve školním roce 2020/2021 chodit celkem 8 257 žáků.

V loňském roce se číslo zastavilo na 925 prvňáčcích. Stav dětí, které opravdu usedly do lavic začátkem tohoto školního roku, ale zašlou školy svému zřizovateli do konce září. „Finální počet prvňáčků, kteří do škol nastoupili, budeme vědět až ke konci září, během léta se mohla ještě odehrát řada změn, které ovlivní čísla. Například mohlo dojít k rozhodnutí rodičů, že dítě nakonec dostane odklad,“ vysvětluje Hanousek.

V první školní den přijde prvňáčky navštívit vedení města. Například primátor města Alexandr Hrabálek je přijde pozdravit do ZŠ Josefa Gočára. Stejně tak děti navštíví i zástupci městské policie.

Základní škola Husova v Jičíně zahájí výuku nejdříve 7. září

Na Základní škole Husova v Jičíně byla pozitivní na koronavirus jedna osoba z pedagogického sboru. Dalších 6 kantorů muselo do karantény. „Na základě návrhu krizového štábu byl posunut začátek školního roku ZŠ Husova až na 7. září, pokud další vyšetření budou negativní,“ uvedl jičínský starosta Jan Malý. Testy na kononavirus se u učitelů v karanténě prováděly včera. Výsledky zatím nejsou známy.

Na bezpečnost dětí bude dohlížet na začátku školního roku více policistů

Například hradečtí městští strážníci a asistenti prevence kriminality, vyrazí hlídat přechody u šestnácti škol ve městě. V ulici Habrmanova budou měřit i dodržování povolené rychlosti. U přechodů budou dbát na bezpečné přecházení dětí v časech 07:30-08:00 a 08:45-09:30.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky škola, školní rok, opatření, koronavir, Hradec Králové, ZŠ Husova Jičín, policie, městská policie, základní škola, COVID-19, Martin Hanousek, Josef Gočár, Jan Malý, Alexandr Hrabálek, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci nastoupí do základních škol přes 8 tisíc žáků. Úvod školního roku pro ně bude s opatřeními proti koronaviru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.