Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Konkurz na ředitele školy v Jaroměři by měla prověřit policie

Konkurz na ředitele Střední školy řemeslné v Jaroměři by měla prošetřit policie. Důvodem je zpochybňování regulérnosti konkurzního řízení a šíření "nepravdivých informací" v médiích. Dnes to řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši). V pondělí 17. srpna podala na krajské státní zastupitelství trestní oznámení na neznámého pachatele.

Spory kolem výběru nového ředitele školy odstartovala stížnost neúspěšné kandidátky a zároveň bývalé ředitelky školy Jitky Kočišové na údajnou diskriminaci kvůli věku. Podezřením se začal zabývat veřejný ochránce práv. Berdychová jakoukoli diskriminaci při výběru ředitele odmítá.

"Nepodávám trestní oznámení na paní Kočišovou. Trestní oznámení jsem podala hlavně kvůli tomu, aby se objasnila regulérnost konkurzního řízení, která je zpochybňovaná, a také únik nepravdivých informací do médií. Chci, aby to vyšetřoval orgán, který je nestranný," řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši).

Policie by se podle ní měla případem zabývat i proto, že problém je širšího rázu, nejde jen o objasnění údajné diskriminaci kvůli věku. Berdychová za tím vidí předvolební boj.

Výběrová komise Kočišovou označila za nevhodnou a na její místo vybrala Petra Valáška, který se ujme funkce 1. září. Předsedkyní komise byla právě Berdychová. V srpnu Valáška potvrdila rada kraje.

Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) v pátek 14. srpna navrhl krajským radním na žádost veřejného ochránce práv, aby zbavili mlčenlivosti výběrovou komisi, cílem mělo být vyjasnění záležitost kolem výběru nového ředitele školy. To se ale nestalo. Jeden z radních podal protinávrh, protože údajně podle zákona se působnost veřejného ochránce práv vztahuje na orgány územních samosprávných celků jen při výkonu státní správy.

V Královéhradeckém kraji vládne pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Hnutí ANO, které v minulých krajských volbách zvítězilo, skončilo v opozici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, Královéhradecký, policie, ředitel školy, Martina Berdychová, Jaroměř, trestní oznámení, Východočeši, ČSSD, Královéhradecký kraj, Jiří Štěpán, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konkurz na ředitele školy v Jaroměři by měla prověřit policie  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.