Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na gymnázium J.K. Tyla se ke stávce učitelů připojilo z padesáti lidí jen 17 kantorů

Stávku učitelů v Královéhradeckém kraji podpořilo podle odhadů odborářů 25 procent škol, většina zavřít nemusela. Provoz kvůli podpoře stávky omezilo například královéhradecké Gymnázium J. K. Tyla (GJKT). Tam se přidalo k protestu 17 z asi 50 učitelů.

"O velké přestávce přečteme prohlášení a přizveme na diskusi a do debaty naše studenty. Chtěli bychom, aby se o toto téma také zajímali," řekla dnes ráno předsedkyně odborů na GJKT Michaela Vaňková.

Na vstupních dveřích do gymnázia byl ráno vylepený plakát s textem Stávka 6.11.2019. Na první pohled nic nenasvědčovalo tomu, že jde o mimořádný den. Někteří studenti před začátkem vyučování nahlíželi do sešitů, jiní se bavili na chodbách. Učitelé, kteří se ke stávce připojili, měli připnutou placku Podporuji stávku, za kvalitnější vzdělávání. "Rozvrh je upravený. Hodiny vyučujících, kteří se aktivně do stávky zapojili, odpadají. Studenti budou mít tak dvě tři vyučovací hodiny," řekla Vaňková. Podle ní mají stávkující učitelé od studentů podporu.

"Chápu je. Za tu práci, kterou odvádějí, tedy že budují novou generaci, která to tady bude nějakým způsobem řídit, by si více peněz zasloužili. Platy ve školství jsou opravdu žalostné. Ne všichni učitelé se tady do stávky zapojili. Odpadá mi jedna hodina, pro mne se tedy výuka v zásadě nemění," řekl student čtvrtého ročníku David Doležal.

Školy měly možnost zapojit se do stávky tím, že zařízení zavřou, omezí provoz nebo jen vylepí plakáty k podpoře. "Stávka doposud probíhá bez problémů," řekla šéfka školských odborů v Královéhradeckém kraji Markéta Cermanová.

Stávka je plánovaná pouze na dnešní den. Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala.

Autoři | Foto wikipedia

Štítky ČR, školy, stávka, vláda, Královéhradecký, FOTO, AUDIO, Gymnázium J. K. Tyla (Hradec Králové), Královéhradecký kraj, David Doležal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na gymnázium J.K. Tyla se ke stávce učitelů připojilo z padesáti lidí jen 17 kantorů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.