Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Sověticích se konal Zemědělský den, nejvíce sympatií získala zasloužilá dojnice Berta

Středisko Zemědělské akciové společnosti Mžany v Sověticích se během pátku stalo dějištěm již devátého ročníku Zemědělského dne. Porota tu vybírala z přihlášených krav nejvýstavnější kusy, zájemci mohli ochutnat různé regionální potraviny nebo si prohlédnout velkou výstavku zemědělské techniky.

Sovětický areál byl doslova nacpaný k prasknutí – stánky s prezentacemi, zemědělská technika, pořádné stádo výstavních krav a mezi tím vším korzovaly stovky lidí.

„Jsem rád, že se počasí umoudřilo a umožnilo, aby se Zemědělský den mohl uskutečnit. Je to skvělá propagace zemědělství,“ poznamenal hejtman Jiří Štěpán, když si areál prošel. Jeho kolega, krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Karel Klíma, byl také spokojený: „Zemědělský den se stal již tradiční záležitostí. Královéhradecký kraj se k němu rád přihlásil a poskytl mu čtyřletou záštitu. Tato akce se dobře doplňuje s propagací našeho školství a vede ke zvýšení sebevědomí v oblasti zemědělství.“

Zájem ze strany dětí i dospělých byl velmi značný. Hlavně během dopoledne tu byla doslova hlava na hlavě. Jak uvedl hlavní organizátor Zemědělského dne Jan Pešek, krátce po poledni branou do areálu prošlo už 1300 dospělých a 560 dětí. „Jsem nadšený, když tu děti vidím, jak si třeba chtějí pohladit telátko v ohradě. Tohle děti běžně nevidí, protože se do prostoru zemědělské výroby jen tak nedostanou,“ doplnil pořadatel.

Poznají zemědělství

Zemědělský den zahájil předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch. Letos do Sovětic zavítal již potřetí. „Jezdím sem rád. Během setkání získám různé informace z agrárního sektoru. Výstava je velmi kvalitní, typicky regionální,“ nechal se slyšet předseda Štěch a zároveň ocenil hojnou účast školáků.

„Je tu přes 500 dětí, pro které pořadatelé zajistili nabídku nejen lákadel, ale hlavně jim tu představují, co zemědělství znamená pro společnost. Pomáhají v dětech vytvářet pozitivní vztah k venkovu a přírodě. Tento Zemědělský den je dobrý příklad a možná i mustr pro další podniky a regionální agrární komory, jak přitahovat mladé lidi k problematice venkova a práci v zemědělství,“ dodal Milan Štěch.

Ten spolu s dalšími pozvanými hosty zasedl během Zemědělského dne ke kulatému stolu, kde se probírala témata agrární dotační politiky v rámci Evropské unie a rozvoj venkova a směřování zemědělství po roce 2020.

Porota vybírala z přihlášených krav nejlepší kusy co do stavby těla nebo tvaru vemene. Hodnotila se také dojivost. Veteránkou letošního Zemědělského dne se stala Berta, která přišla na svět 25. října 2009 a dojí již sedmé období. Zasloužilá dojnice získala také cenu poroty.

Co se vlastně učí?

Na Dni zemědělství byly ve velkém počtu zastoupeny také střední školy, které vyučují obory zaměřené na zemědělství nebo s ním spojené. Například zástupci Střední odborné školy veterinární z Hradce Králové vystavili ve svém stánku část výukového modelu koně, který škola pořídila s přispěním Královéhradeckého kraje. Koňské torzo, na kterém si zájemci mohli zkusit různá vyšetření, vzbudilo zaslouženou pozornost. O kus dál bylo možné trénovat dojení.

Studenti z hořického Gymnázia, střední odborné školy, středního odborného učiliště a vyšší odborné školy přivezli do Sovětic několik trenažérů, které věrně napodobovaly tvar a fungování kravského vemene. Kdo překonal ostych a sedl si na stoličku, záhy zjistil, že to chce opravdu speciální pohyb prstů, aby v tomto případě vodu ze struku dostal.

Své zastoupení a různé ukázky tu měla i Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov, Střední průmyslová škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště z Nového Města nad Metují a Střední škola zemědělská a ekologická a střední odborné učiliště chladicí a klimatizační techniky v Kostelci nad Orlicí.

„Chtěla bych touto cestou poděkovat školám, že přijely a zapojily se do organizace. Zároveň děkuji pořadatelům Zemědělského dne, že naše školy oslovili. Všechny jejich výzvu přijaly,“ sdělila náměstkyně pro školství Martina Berdychová. Podle jejích dalších slov má akce podobného charakteru skvělý potenciál, jak veřejnosti prezentovat, v jakých oborech školy své studenty vzdělávají a především, co je předmětem jejich výuky.

„Naše školy budeme připravovat na to, aby byly více otevřené. Na dnešním dni mohli jejich zástupci vidět reakce dětí a zkusit si, co je zajímalo a co využít tyto poznatky do budoucna, abychom zemědělské obory zatraktivnili. Nedostatek jejich absolventů začíná být pro zemědělství tragický,“ dodala Martina Berdychová.

Tisková zpráva

Štítky zemědělství, školství, chlév, Berta, technika, kráva, Mžany, Milan Štěch, Jiří Štěpán, Martina Berdychová, Karel Klíma, Královéhradecký kraj, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sověticích se konal Zemědělský den, nejvíce sympatií získala zasloužilá dojnice Berta  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.