Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaroměř je s řemeslným vzděláváním spojená už bezmála 140 let

PR článek

Dnešní doba je dobou změn. A ty se dotýkají i školství. Můžeme diskutovat o tom, zda jsou to změny k lepšímu nebo ne, ale to ukáže až čas. Hodně se mluví o nových maturitách, nových přijímacích zkouškách. Probírá se základní vzdělávání, gymnázium se pomalu stává synonymem střední školy. Mnozí vnímají maturitu jako povinnost. Ale že řemeslné vzdělávání prožívá dobu přirozených proměn ví jen málokdo. Pojďme však na začátek.

Už v roce 1886, s růstem společenské poptávky po odborně připravených dělnících v době průmyslové revoluce, byla v dnešní budově Základní školy na Ostrově v Jaroměři zahájena výuka řemesel. Vzhledem k prudkému nárůstu zájmu žáků bylo rozhodnuto postavit v lokalitě Na Ptákách nový objekt výhradně pro potřeby školy a v roce 1906 byla zahájena výuka ve zbrusu nové budově spojené s dílnami. Tam výuka probíhá (s výjimkou okupace za II. světové války) nepřetržitě až dodnes. Samozřejmě se společenskými změnami docházelo i ke změnám vyučovaných oborů, ale třeba takový truhlář, tesař či podkovář a zemědělský kovář jsou stabilně v nabídce již od počátků.

V čem tedy spočívají ony avizované zásadní proměny? Ty se týkají především skladby žáků a jejich přístup k oborům. Příběhy absolventů ukazují, že dělat řemeslo není ostuda, nebo snad něco podřadného, ale že řemeslo má opravdu „zlaté dno“. A to že řemeslo nenahradíš začali chápat mladí lidé, kteří poznali krásu práce s materiálem, poznali uspokojení z dobře odvedené práce. Přímo dramaticky v posledních letech vzrostl počet žáků, kteří jsou již absolventi jiného oboru nebo jiné střední školy, výjimkou nejsou ani žáci s ukončeným vysokoškolským vzděláním, což je přirozená pozitivní inkluze, která pomáhá odbornému vzdělávání produkovat skutečně kvalitní řemeslníky. Zájem přitom roste i mezi dospělými lidmi, kteří usilují o životní změnu a profesní vzdělávání je pro ně jednou z cest.  

Střední škola řemeslná Jaroměř přitom stála u zrodu těchto proměn a v dnešní době z nich těží maximum. Úspěchy, kterých takto v poslední době dosáhla a jméno, které si získala mezi odborníky, nejsou zadarmo. Za vším stojí velké úsilí žáků a učitelů při prezentacích řemesel na kulturních a společenských akcích, zapojení se do projektů obnovy veřejných prostor nejen města Jaroměře, ale i v okolních obcích, realizace vlastních projektů s výchovným a vzdělávacím potenciálem, účast na regionálních i celorepublikových soutěžích a rovněž vlastní pořádání akcí, na kterých mohou žáci více škol poměřovat své dovednosti. Je dnes standardem, že ve škole přednáší odborníci z praxe, škola spolupracuje s mistry tradičních řemesel, bez kterých by obory již třeba zanikly, nebo by došlo k zapomenutí tradičních postupů. Slovo „tradice“ tak přímo rezonuje ve spojení s obory tesař, truhlář, čalouník, umělecký kovář, zámečník a pasíř, podkovář a zemědělský kovář, umělecký keramik, ale je vhodně propojené i s oborem opravář zemědělských strojů či strojník. Je samozřejmostí, že žáci v rámci odborného výcviku poznávají realitu profese ve spolupracujících firmách a učí se tak samostatnosti a odpovědnosti za vlastní práci. V rámci realizace některých projektů byly ke spolupráci přizvány i jiné školy a díky tomu se zúčastněným žákům naskytly zcela nové pohledy na zažité stereotypy.

Mezi úspěchy, na které je škola pyšná a kterých dosáhla v poslední době, patří zejména opakovaná vítězství nebo obsazené přední příčky v soutěžích zručnosti žáků oborů truhlář, tesař, čalouník, opravář zemědělských strojů, umělecký kovář, zámečník a pasíř, umělecký keramik. Dále jsou to realizace vlastního projektu křížové cesty na Novém Hrádku nebo probíhající realizace pomníku obětem válek v Jaroměři, na které spolupracují Město Jaroměř a tři střední školy. Škola vyrobila dle vlastních návrhů dominanty kruhových objezdů v Jaroměři, které dnes slouží jako orientační body a ukazatele k místním cílům. V rámci spolupráce s norskými tesaři byly do komunitní zahrady v Opočně vyrobeny ručně tesané lavičky. Škola na prezentaci středních škol v Náchodě zanechala velmi silný dojem se svojí řemeslnou vesničkou. V rámci soutěže samostatných odborných prací „Absolvent 2023“ pořádané Hospodářskou komorou ČR získalo v letošním roce 6 žáků školy jednu z medailových pozic ve třech oborech, za což jí prezidentem Hospodářské komory ČR bylo uděleno čestné uznání za vysokou úroveň přípravy absolventů v roce 2022/2023. Škola opakovaně pořádala zcela ojedinělý seminář výroby loukoťových kol pod vedením mistra rukodělné tradice. Škola rovněž každoročně pořádá oblíbený a velmi dobře hodnocený podkovářský seminář. V roce 2023 získala za svůj přístup ke vzdělávání ocenění za rozvoj Města Jaroměře. Ve výčtu úspěchů by se dalo pokračovat, ale zájemce je může dohledat v aktualitách na stránkách školy.

A co říci závěrem? „Učňovské“ školství je pro společnost nenahraditelné. Jaroměř je již dlouho spojena s řemesly a vzděláváním a jak je vidět, učitelé dělají svoji práci skutečně dobře. Důkazem jsou úspěchy žáků, a především uplatnění absolventů v životě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jaroměř, řemeslo, střední škola, tesař, kovář, projekt, truhlář, soutěž, Hospodářská komora, Průmyslová revoluce

Jaroměř je s řemeslným vzděláváním spojená už bezmála 140 let  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.