Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pětina škol hradeckého kraje začala školní rok s novými řediteli

Více než pětina z 50 škol a školských zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem vstoupila do školního roku 2018/2019 s novými řediteli. Je to výsledek konkurzů, které kraj ve všech svých školách vyhlásil letos na jaře. Jedenáct ředitelů je nových, 39 ředitelů či ředitelek svá místa v čele škol obhájilo.

 „Věřím, že noví i staronoví ředitelé přinesou školám i celému krajskému školství impuls ke zlepšení jeho úrovně,“ řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši).

Od ředitelů vzešlých z konkurzů očekává užší spolupráci s krajem. „Budou muset reagovat na inovace a současné změny ve školství. Čeká je ještě hodně změn a projektů,“ řekla.

U deseti krajských středních škol se konkurzy konaly kvůli sloučení s jinými školami, zbývajícím 40 ředitelům letos končilo šestileté funkční období. K plošnému vypsání konkurzů vedení kraje vedlo to, že odboru školství chyběl odpovídající systém hodnocení práce ředitelů. „Neuměli jsme si vyhodnotit, čí práce je dobrá a čí práce je horší, aby ty podmínky byly rovné,“ zdůvodnila plošné vypsání konkurzů Berdychová.

Nového ředitele má například Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové, které je s 600 studenty největší školou svého druhu v regionu. Školu nově vede Matěj Ondřej Havel, který dosud učil na církevním Biskupském gymnáziu v Hradci Králové. Nové ředitele mají i gymnázia v Broumově, Dvoře Králové nad Labem a Novém Bydžově. Nového ředitele v osobě Petra Malého má i Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích, která je jedinou svého druhu v ČR.

Na opravy kraj školám na druhé a třetí čtvrtletí poslal zhruba 65 milionů korun. Hlavní práce stavbaři ve školách udělali o prázdninách. „Šlo například o rekonstrukce elektroinstalací, výměnu osvětlení, rekonstrukce topení, rekonstrukce dílen, výměnu oken, rekonstrukce podlah, opravy střech,“ uvedl Dan Lechmann z kanceláře hejtmana.

V celém kraji ve všech středních školách k dnešku studuje asi 23 100 studentů, loni jich bylo 23 082. Z toho v krajem zřizovaných středních školách k dnešku studuje přibližně 19 400 lidí, loni jich bylo 19 472. Do prvních ročníků středních škol, krajských, soukromých i církevních, dnes nastoupilo asi 5900 studentů.

Do prvních ročníků středních škol, které zřizuje kraj, dnes nastoupilo přibližně 5000 žáků, loni jich bylo 5100. Největší zájem byl o gymnázia, zvláště víceletá. „Velký zájem byl letos i o zdravotnické obory. Menší zájem ze strany absolventů základních škol je o tříleté obory s výučním listem, například obory strojírenství, stavebnictví, zemědělství,“ uvedl Lechmann. Školy s nenaplněnými třídami na konci srpna vyhlásily další kola přijímacích řízení, především jde o střední odborné školy a učiliště v oborech vzdělání s výučním listem.

Do prvních ročníků základních škol v kraji nastoupilo přibližně 5800 žáků. „Jedná se o odhad, přesné údaje z výkazů k 30. září budou k dispozici až koncem října,“ upozornil Lechmann. Loni do prvních tříd základních škol přišlo 5580 žáků. Celkem mají základní školy v kraji asi 49 800 žáků, v minulém školním roce jich měly 48 833.

Ve stotisícovém Hradci Králové dnes do lavic prvních tříd 17 základních škol zřizovaných městem usedlo okolo 900 dětí, celkem do nich bude ve školním roce 2018/2019 chodit 7915 žáků. Do městských mateřských škol by od září mělo chodit více než 800 nových dětí. Devět základních škol, které město Hradec Králové nezřizuje, přivítalo 113 prvňáků.

Autoři | Foto SNHK

Štítky škola, Královéhradecký kraj, ředitel, výběrové řízení, školní rok, základní škola, střední škola, Martina Berdychová, Hradec Králové, Východočeši, Petr Malý, Matěj Havel, Gymnázium J. K. Tyla (Hradec Králové)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětina škol hradeckého kraje začala školní rok s novými řediteli  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.