Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zákaz mísení žáků při výuce je nesmysl, tvrdí učitelé z hradeckého kraje

Podmínka dodržení stejného kolektivu ve školách, kterou kvůli koronaviru pro nový školní rok doporučilo ministerstvo zdravotnictví, je nereálná a nelogická. Zásadně by to narušilo koncepci výuky, vyplynulo z ankety mezi řediteli základních škol v Královéhradeckém kraji. Doufají, že podmínka zůstane nezávazná a školy se vrátí k běžné výuce.

"Zatím je to v rámci doporučení, takže pokud by to takhle zůstalo, nevadí nám to, 90 procent škol by to stejně nedodržovalo, protože je to nerealizovatelné. To je možné v malých školách, ale ne ve škole jako jsme my s osmi sty dětmi," řekl dnes ředitel ZŠ Komenského v Náchodě František Majer.

Největší problém při zachování homogenity skupiny by byl zvláště při jazykové výuce a volitelných předmětech a ve školních družinách.

"Aby se děti nesetkávaly, abychom je nemohli pospojovat v rámci volitelných předmětů, výuky jazyků a podobně, tak to by zásadně narušilo vzdělávací proces. Nevidíme k tomu jediný důvod, protože děti se stejně potkávají na chodbách, na mimoškolních akcích. Je to nesmyslná podmínka," řekl Majer.

Podle něj by to byl problém pro drtivou většinu základních škol. "Nicméně to bereme jako informaci, protože po zkušenostech z minulého školního roku víme, že situace se bude na bojišti se začátkem nového školního roku měnit každým dnem. Zatím nás to nechává klidným, víme, že se to minimálně ještě třikrát změní," řekl Majer.

Také podle ředitele ZŠ a MŠ Josefa Gočára v Hradci Králové Petra Sadílka nebude návrat k normální výuce možný za podmínky dodržení stejného kolektivu.

"To nejsme schopni zabezpečit, celá koncepce výuky by šla do háje. To bychom mohli rovnou volitelné předměty zrušit. Druhá věc je, že děti se stejně vídají, na patře máme šest tříd," řekl Sadílek.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh protiepidemických opatření pro provoz škol od září minulý pátek. Ministerstvo školství v pondělí materiál rozeslalo školám s tím, že konečnou podobu dostanou po úpravě do finální podoby mimořádného opatření. Zástupci školských asociací chtějí s ministerstvem jednat o tom, která opatření zůstanou nezávazná a která budou povinná. Konečný materiál podle nich chce mít ministerstvo hotovo do poloviny srpna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EDUCAnet

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Královéhradecký, kraj, vzdělání, , COVID-19, vláda, doporučení, ředitel, Královéhradecký kraj, František Majer, Josef Gočár, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz mísení žáků při výuce je nesmysl, tvrdí učitelé z hradeckého kraje  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.