Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Broumově se vzpomíná na existenci zajateckého tábora z první světové války

U příležitosti stého výročí konce první světové války odstartovala výstava k připomenutí existence válečného zajateckého tábora v Broumově. Slavnostní vernisáže, jejíž součástí byl i pietní akt, se zúčastnili představitelé místních samospráv, Královéhradeckého kraje či zástupci velvyslanectví Srbska a Ruské federace.

Zajatecký tábor se rozléhal mezi Broumovem, Křinicemi a Martínkovicemi. Provozovala jej rakousko-uherská armáda v letech 1915 – 1918. V areálu bylo 323 objektů včetně vodovodu, kanalizace, pekárny, dílny či nemocnice. Zajatci byli vojáci a civilisté srbské ruské, italské, rumunské a černohorské národnosti. V průběhu války zde bylo vězněno přes 30 tisíc osob po dobu čtyř let. V důsledku válečných poranění, podvýživy, nemocí či nevyhovujících životních a hygienických podmínek zde zemřelo přes 2500 zajatců. V místě zdejšího pohřebiště vznikl památník, který utrpení vězněných připomíná dodnes.

Samotná výstava čítá 55 panelů s dobovými fotografiemi, které jsou rozprostřené na kilometr dlouhé vycházkové trase mezi současným letištěm a památníkem vybudovaným přímo vězni. Události a život v táboře popisuje také kniha Petra Bergmana Lager Broumov/Braunau 1915-1918.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky výstava, Broumov, válka, pomník, první světová válka, Rusko, Srbsko, Královéhradecký kraj, Rakousko-uherská armáda, Martínkovice, Braunau am Inn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Broumově se vzpomíná na existenci zajateckého tábora z první světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.