Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda rozhodla: Na hřiště může 12 lidí, ale po dvojicích s rozestupy na deset metrů

Venku může na jednom sportovišti být až šest dvoučlenných skupin. Musí být ale nejméně 10 metrů od sebe, aby se eliminovalo šíření koronaviru. Na dnešní tiskové konferenci vlády to uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO). Při sportu nejsou potřeba roušky a nebude nutné ani testování pro přístup na sportoviště.

Na umožnění sportování dvanáctičlenným skupinám rozdělených do dvojic se ministr a premiér Andrej Babiš (ANO) dohodli v neděli večer s vrcholnými představiteli sportovního prostředí. 

„Těch deset metrů jsou epidemiologické podmínky, které zaručí, že se hráči nenakazí," uvedl ministr. Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička tento kompromis přivítal. „Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje," uvedl.

Dění kolem obnovení amatérského sportu nabralo na konci minulého týdne překotný spád. Původně mělo být ode dneška povolené sdružovat se venku ve dvaceti lidech, což by umožnilo sportovní aktivity až pro dvacetičlenné skupiny. To ještě v pátek brzy odpoledne ministr potvrdil, ale pak vyslyšel argumenty odborné skupiny MeSES a rozhodl ponechat limit pro shromažďování na dva lidi uvnitř i venku. Fungování na sportovištích je podle něj jen interpretací tohoto nařízení, které dnes potvrdila vláda.

Společná setkání? Pouze ve dvou

Vláda podle ministra zdravotnictví dnes potvrdila sobotní mimořádné opatření, které zakazuje setkávání více než dvou lidí. Důvodem jsou podle něj obavy epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend vývoje epidemie. Vláda musí každé opatření vydané podle nového pandemického zákona potvrdit do 48 hodin od jeho vyhlášení ministerstvem.

Mimořádné opatření se podle Arenbergera snažil úřad dostatečně odůvodnit. Již dříve některá opatření ministerstva kvůli nedostatečnému zdůvodnění soud zrušil. Často se podle něj opakovala stejná argumentace u různých opatření. „Snažili jsme se této chyby vyvarovat a respektovat všechny připomínky, které měly soudy k předchozím rozhodnutím," řekl Arenberger.

Středoškoláci ve vrátí do škol 19. dubna

Studenti závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním neúspěchem budou moct od 19. dubna docházet na skupinové konzultace ve skupinách maximálně do šesti osob. Po jednání vlády to oznámil na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Žáci posledních ročníků základních škol a ti, kteří se potýkají s prospěchem, mohou ve skupinách po šesti do školy na konzultace už ode dneška podle dřívějšího rozhodnutí kabinetu.

Ministr dále uvedl, že praktická výuka na středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol se zřejmě příští pondělí neobnoví, jak vláda původně plánovala. Mluvčí ministerstva Aneta Lednová novinářům po jednání řekla, že kabinet tento záměr potvrdil. Návrat žáků a studentů do těchto škol zatím podle Plagy nedoporučují epidemiologové.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) uvedla, že obnovení výuky na středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol by se mělo odložit nejméně na 26. dubna, až se případně projeví aktuální zmírnění opatření. Původní termín, který počítal s obnovením výuky v těchto školách 19. dubna, podle ní vycházel z předpokladu, že se dnes obnoví pouze výuka na prvním stupni základních škol a v posledním ročníku škol mateřských. Nepočítalo se přitom s dalšími změnami v opatřeních, u kterých není jisté, jak ovlivní vývoj epidemie.

Ministr zdravotnictví po jednání vlády novinářům řekl, že návrat studentů k praktické výuce je pro něj prioritou. Nechtěl ale upřesnit, kdy by se tak mohlo stát.

Na prvním stupni základních škol dnes začala takzvaná rotační výuka, kdy se třídy budou po týdnu střídat ve výuce ve škole a z domova. Podmínkou výuky ve škole je negativní antigenní test, který se bude dělat dvakrát týdně. Testy se dělají i ve školkách, do kterých se vrátili předškoláci a mladší děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Kromě toho se ode dneška otevřela také papírnictví, obchody s dětských oblečením a obuví nebo čistírny a prodejny autodílů. S koncem nouzového stavu od dnešního dne rovněž neplatí zákaz cestování mezi okresy nebo nočního vycházení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, vláda, opatření, školy, sportoviště, Petr Arenberger, ANO 2011, sport, Robert Plaga, Andrej Babiš, Milan Hnilička, NSA, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda rozhodla: Na hřiště může 12 lidí, ale po dvojicích s rozestupy na deset metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.