Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Český vědec nabízí státu rychlou a levnou metodu PCR testování, stát mlčí

Český vědec přišel na metodu, jak rychle, spolehlivě a levně testovat veřejnost na přítomnost koronaviru. Opakovaně ji od jara loňského roku nabízí Ministerstvu zdravotnictví, ale bez reakce. Premiér Andrej Babiš zprávu nejprve označil na fake news, později slíbil, že vědce budou kontaktovat. Na případ upozornil pořad Záhady Josefa Klímy na Seznam Zprávách.

Biolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Emanuel Žďárský, se výzkumu a testování věnuje celý život. Jeho testy, které se provádějí ze slin, dokáží včas odhalit vážné genetické poruchy. Po vypuknutí pandemie se snažil najít způsob, jak zjednodušit testování na přítomnost koronaviru. A povedlo se. Přišel na způsob, jak rychle, efektivně a přitom levně provádět PCR testování u široké populace.

Test se provádí ze slin a Žďárský uvádí, že při masivním testování dokáže cenu jednoho PCR testu, který je čtyřikrát spolehlivější než test antigenní, srazit na 50 korun. Přitom běžná cena PCR testu se pohybuje kolem 1 500 korun. Další výhodou nového způsobu testování je rychlost – výsledky už do jedné hodiny.

Emanuel Žďárský pro Seznam Zprávy uvedl, že svůj způsob testování nabízel Ministerstvu zdravotnictví už vloni v březnu, ale nebyl zájem. Tehdejší náměstek Roman Prymula (za ANO) ho odmítnul s tím, že zdravotnictví už domlouvá čínské rychlotesty.

„Nabízel jsem mu svoji metodu, ale on mi napsal, že má čínské testy, že tohle je nesmysl. Já mu pak ještě dvakrát psal, že může přijít za mnou a ukážu mu, jak vše funguje, ale nikdo nepřišel,“ uvedl Emanuel Žďárský pro deník Echo24 s tím, že v Česku funguje proti rychlým a levným testům silná lobby.

Na případ opakovaně upozorňuje na svých sociálních sítích i evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Do současnosti provedl touto metodou asi 40 tisíc testů, přičemž citlivost testu je 95 %, specifita téměř 100 % a náklady na jeden test mohou být i pod 100 korun,“ napsal ke Žďárského testům Flegr na svůj Facebook. „V čem je zakopán pes? Že by v tom, že z české levné metody nekoukají stamilionové provize pro naše zdravotnické kmotry?“ ptá se řečnicky Flegr na sociálních sítích.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se proti zprávě ohradil a označil ji za fake news. Později ale uvedl, že celý případ prošetří. „Všichni sledujeme sérii článků a reportáží o tom, že RNDr. Emanuel Žďárský, CSc., údajně vyvinul rychlé a levné PCR testy. Požádal jsem ministra zdravotnictví, aby se s RNDr. Žďárským okamžitě setkal, abychom věděli, jestli tu máme použitelnou metodu levných PCR testů, nebo ne,“ objevilo se tento týden na Twitteru Andreje Babiše. Emanuel Žďárský se stále nevzdává. Uvedl, že pokud ho Ministerstvo zdravotnictví nekontaktuje, bude premiéra kontaktovat sám.

Ohodnoť článek

Foto Twitter Emanuela Žďárského | Zdroj Seznam Zprávy, Echo24

Štítky koronavirus, testování, PCR, Ministerstvo zdravotnictví, Emanuel Žďárský, Andrej Babiš, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Josef Klíma, PCR Test, Jaroslav Flegr, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, ANO 2011, Praha, Roman Prymula, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český vědec nabízí státu rychlou a levnou metodu PCR testování, stát mlčí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.