Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nově postavená rozhledna nad Novým Hrádkem oživila cestovní ruch. Turisté sem míří ve velkém

Rozhledna na vrchu Šibeník nad Novým Hrádkem na Náchodsku otevřela krátce před Vánoci. Svůj účel už plní. Díky ní sem jezdí spousta turistů. Za pěkného počasí sem o víkendech dorazí stovky lidí. Rozhledna vznikla z tubusu bývalé větrné elektrárny. Vidět je z ní i na Kunětickou horu, Krkonoše a Orlické hory.

Vstup na rozhlednu je bezplatný od východu do západu slunce. Návštěvnické infocentrum, které vzniklo u rozhledny z bývalé trafostanice větrníku by mělo veřejnosti začít sloužit na jaře. „Zájem je až nečekaně velký. Je to něco nového, myslím, že se rozhledna povedla i po architektonické stránce," řekl starosta Zdeněk Drašnar.

Na zájmu turistů o rozhlednu, se do velké míry podílí i situace kolem epidemie koronaviru. „Zájem o jednodenní turistiku tak hodně narostl. Je to dané opatřeními proti koronaviru, lidé tak jezdí možná i tam, kam by za běžné situace nejeli," uvedl Drašnar.

Kvůli protiepidemickým opatřením mohou na rozhlednu v jednu chvíli jen dva lidé. „Nedělám si iluzi, že by to v exponované dny lidé striktně dodržovali. Na druhou stranu si myslím, že z té rozhledny si covid málokdo odnese," řekl Drašnar.

Z rozhledny je vidět do širého okolí

Vyhlídková plošina rozhledny je umístěna 32 metrů nad zemí. Nahoru se turisté dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Pokud přeje počasí, z rozhledny jsou vidět hřebeny Orlických hor, Krkonoš, ale naskytne se i pohled na Kunětická hora u Pardubic. Rozhledna stojí na páteřní turistické červeně značené trase, známé jako Jiráskova cesta, která vede z Náchodska do Orlických hor.

Rozhledna vznikla na vrchu Šibeník za 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. Převážná většina peněz šla z evropská dotace. Cílem projektu je oživit v oblasti cestovní ruch.

Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. S podporou evropských peněz vznikly už dříve rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Ohodnoť článek

Foto euro-glacensis.cz David Stejskal

Štítky rozhledna, Nový Hrádek, Orlické hory, Krkonoše, okres Náchod, Kunětická hora, Vánoce, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nově postavená rozhledna nad Novým Hrádkem oživila cestovní ruch. Turisté sem míří ve velkém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.