Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Silvestra hlavně zachovejte klid a kvůli petardám nevyvádějte, radí veterinářka

Zatímco lidé se na Silvestra a Nový rok baví, zvířata trpí. Velkolepé ohňostroje a hlasité petardy u nich způsobují obrovský stres. Přestože se očekává, že letošní oslavy budou kvůli pandemii klidnější, majitelé čtyřnohých mazlíčků se oslav velmi obávají.

Většina majitelů čtyřnohých mazlíčků řeší rok co rok stejné dilema – „nacpat“ zvíře chemií a utlumit ho prášky, nebo ho nechat trpět? Ideální je samozřejmě třetí možnost – odjet mimo civilizaci a minimalizovat pravděpodobnost, že nám za domem bude někdo střílet dělobuchy, ale většina lidí takovou možnost nemá.

„Je důležité, aby majitel psa nebo kočky zachoval klid a tvářil se, že se nic neděje. Pokud bude i on nervózně pobíhat po bytě od okna k oknu, zvíře se dostane do stresu stejně jako jeho majitel. Je dobré vypozorovat, co vašeho zvířecího přítele uklidňuje, zda se chce přitulit, být vám na blízku nebo naopak se raději někde schová, a takovou možnost mu dopřát. Pamatuji si případ, kdy majitelka balila pejska pevně do šálu, cítil pevné sevření a byl klidnější,“ popisuje veterinářka Alexandra Karafiátová.

Podle zvěrolékařky není ani důvod se za každou cenu vyhýbat medikamentům. „V minulosti byly možnosti velmi omezené a medikamenty zvíře spíše paralyzovaly, takže pes vypadal navenek klidný, protože nemohl reagovat, ale stres prožíval stejně. I v tomto ohledu se však trh vyvíjí a dnes už jsou k dostání tzv. anxiolytika, která potlačují strach. Pokud nechcete zvířeti podávat léky, můžete využít přírodní preparáty na bázi bylinek, využít vůně, feromony, olejíčky, difuzér do zásuvky nebo třeba výtažek z kozlíku lékařského podávaný v pipetě. To vše by mělo mít uklidňující účinky, je to však třeba vyzkoušet, na každého psa nebo kočku mohou preparáty působit jinak intenzivně,“ říká Karafiátová.

Přírodní přípravky jsou k sehnání ve zverimexech, anxiolytika u veterináře. S veterinářem se navíc můžete poradit, která možnost bude právě pro vašeho mazlíčka ta nejvhodnější. Je však potřeba počítat s tím, že v ordinacích bývá poslední dny v roce velmi rušno.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky silvestr, oslavy, petardy, pyrotechnika, zvířata, pes, kočka, veterinář, veterinární lékař, stres

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Silvestra hlavně zachovejte klid a kvůli petardám nevyvádějte, radí veterinářka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.