Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Děti mají ke štědrovečerní večeři nejčastěji řízek

Nejčastějším štědrovečerním jídlem českých dětí je kuřecí řízek, druhé místo patří kaprovi, bronzovou příčku obsadily jiné druhy ryb. Výrazně méně obvyklý je na sváteční tabuli vepřový řízek či vinná klobása – ta se ovšem na rozdíl od zbytku republiky těší celkem velké oblibě v Královéhradeckém kraji.

Výsledky přinesla zábavně-vzdělávací akce Českého statistického úřadu, Minisčítání, kterého se letos zúčastnilo skoro 19 tisíc dětí. 

Kuřecí řízek patří v českých rodinách mezi stálice. Už v roce 2018 ho jako nejčastější štědrovečerní jídlo uvedlo 44 procent dětí, letos je to 43 procent. Nejčastěji ho mají na sváteční tabuli v Karlovarském kraji, v Ústeckém kraji a v kraji Libereckém.

Naopak kapr se tradičně prosazuje v Kraji Vysočina, kde ho děti jedí o Štědrém večeru nejčastěji. Naopak nejméně kaprů snědí děti v Ústeckém a Libereckém kraji. „Při porovnání s rokem 2018 se ukazuje, že celorepublikově konzumace kapra klesá. Zatímco před dvěma lety ho jedlo na Štědrý večer téměř 33 procent českých dětí, letos jich je jen 28 procent. Naopak se zvýšil podíl jiné ryby než kapra z necelých 10 procent v roce 2018 na letošních 12 procent,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Regionální zvyklosti se nejvíce projevují tam, kde se jí na Štědrý večer vinná klobása. Tuhle pochoutku si dopřávají nejčastěji děti v Královéhradeckém kraji (14 %) i v kraji Libereckém (9 %). Naopak téměř nikdo neuvedl vinnou klobásu jako štědrovečerní jídlo v krajích Zlínském, Olomouckém a Jihomoravském.

Jestliže kuřecí řízek kraluje štědrovečernímu menu po celé zemi, s řízkem vepřovým je to naopak. Jako štědrovečerní jídlo ho uvedlo pouze 7 procent školáků. Přesto jeho obliba za poslední dva roky o dva procentní body stoupla. V roce 2018 ho uvádělo jen 5 procent dětí.

Projektu Minisčítání se zúčastnilo 298 škol, 1 593 tříd a 18 833 žáků ve věku 9 až 15 let ze základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay | Zdroj ČSÚ

Štítky řízek, statistika, děti, Vánoce, večeře, Štědrý den, kapr, jídlo, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Marek Rojíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti mají ke štědrovečerní večeři nejčastěji řízek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.