Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Originální vánoční dárek? Co takhle noc v teple pro člověka bez domova?

Tip na originální vánoční dárek přináší Armáda spásy. Nabízí takzvané „Nocleženky“. Jedna stojí sto korun a zajistí člověku bez domova jednu noc v noclehárně, teplou polévku, čisté oblečení, zdravotní ošetření a rozhovor se sociálním pracovníkem.

Poukaz „Nocleženka“ zdaleka nezahrnuje jen samotný nocleh. Lidé bez domova mají díky poukazu možnost vykonat osobní hygienu, dostanou polévku s pečivem a teplý nápoj a mohou se také poradit se zkušeným sociálním pracovníkem, který může pomoci vyřešit svízelnou životní situaci. „Naším hlavním a dlouhodobým cílem je navrátit člověka zpět do běžného života a dostat ho do bodu, kdy již žádnou Nocleženku nepotřebuje a je zcela soběstačný,“ uvádí Armáda spásy.

Nocleženky lidem bez domova distribuují přímo v terénu sociální pracovníci nebo je mohou dostat při příchodu do noclehárny. Každá Nocleženka má své číslo a jakmile je ta „vaše“ využita, pošle vám o tom Armáda spásy e-mail. „Nocleženky jsou obvykle zakupovány ve vlnách, proto někdy může dojít k uplatnění až po několika týdnech od zakoupení. Nemusíte se bát, každá Nocleženka najde svého člověka, kterému pomůže,“ upozorňuje Armáda spásy.

Kvůli epidemii koronaviru musela Armáda spásy zpřísnit pravidla přijetí, ale počet nocležníků neomezuje. „V tuto chvíli počet nocležníků neomezujeme, není to možné, zájem je vysoký. Dbáme na přísná hygienická opatření, všude máme umístěné dezinfekce, všichni musí používat roušky, které jsme schopni klientům zajistit. Opatření jsou zcela stejná u všech příchozích, ať se již jedná o Nocleženku nebo ne. Pokud se u někoho projeví příznaky, okamžitě je odkázán na lékaře, případně hygienu. Při viditelných příznacích, jako je například horečka, není člověk bez domova vpuštěn a požadujeme potvrzení od lékaře o bezinfekčnosti,“ uvádí Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Dárek v podobě Nocleženky využívá i pan Eduard (na obrázku). Za komunistů byl poslán do uranových dolů na nucené práce a po revoluci začal bojovat se závislostí na herních automatech. Závislost ho dostala až na ulici, kde ho před rokem a půl stihla mrtvice. Od té doby se pohybuje pouze s pomocí berlí. Díky terénním pracovníkům se Eduard snaží chopit své životní šance. Momentálně čeká na byt s pečovatelskou službou. Než bude byt k dispozici, může díky Nocležence trávit noc v noclehárně místo na ulici.

Armáda spásy radí:

  • Pokud vidíte na ulici sedět nebo ležet člověka bez domova, oslovte ho. Nebojte se zeptat, zda je v pořádku. Zjistěte, jestli se orientuje, ví kdo je a co se děje.
  • Pokud je daná osoba ve špatném zdravotním stavu, nevnímá, nemůže mluvit či chodit, zavolejte záchranku. Pokud s vámi daná osoba komunikuje, zeptejte se, zda nepotřebuje jídlo, ošacení či teplý nealkoholický nápoj.
  • Vždy kontaktujte terénní sociální pracovníky, a to i v případě, že s vámi člověk bez domova nechce mluvit a pomoc odmítá. Armáda spásy, či podobné organizace, které zajišťují terénní program, mají zkušenost, jak s lidmi bez domova komunikovat a nabídnou jim okamžitou pomoc. Můžete jim také darovat teplé zimní oblečení, ale i boty, ponožky a spodní prádlo. V zimním období a mrazech je nejdůležitější zajistit teplo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda spásy

Štítky Armáda spásy, bezdomovci, Nocleženka, dárek, pomoc, charita, bezdomovec, sociální práce, pandemie covidu-19, vánoční dárky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální vánoční dárek? Co takhle noc v teple pro člověka bez domova?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.