Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Placené parkování na sídlištích? Náměstkyně primátora tak chce vyřešit problém s parkováním v Hradci

Zpoplatnit parkování po celém Hradci navrhuje náměstkyně primátora Věra Pourová. Tím by se podle ní vyřešil neustálý problém s parkováním, který řeší především lidé na sídlištích. Jeden byt by měl nárok na jedno parkovací stání. Nárok by však měli jen ti, kteří mají v Hradci Králové trvalé bydliště.

„Moje vize je taková, že každý byt bude mít nárok na jedno parkovací místo. Bude za to muset něco málo zaplatit, ale místo bude mít garantované. Pokud se ale rozhodne mít pět aut, ty další čtyři si bude muset dát někam dál,“ řekla Věra Pourová (ANO) v rozhovoru pro Hradecký deník. Přestože se její návrh některým politikům včetně primátora Alexandra Hrabálka (ODS) úplně nezdá, náměstkyně ho chce představit všem politickým stranám a pokusit se placené parkování prosadit v zastupitelstvu.

Problém s parkováním na sídlišti měla dlouhá léta i Lenka Došková. Ta bydlela kousek za obchodní pasáží Hvězda tři roky. „Po příjezdu z práce se stalo parkování každodenní soutěží, která nešla vyhrát. Auta parkovala, kde se dalo. I já jsem velice často nechala auto přes noc na chodníku. Nejednou jsem za to dostala od městské policie pokutu,“ vzpomíná Lenka. Podle jejích slov zpoplatnění parkování na sídlištích nic nevyřeší. Ba naopak. Situace by se mohla zhoršit. „Řidiči budou o to víc nechávat auta na místě, kde nepotřebují lísteček. Mohl by v tom nastat pěkný zmatek,“ dodává. Lenka nakonec svůj tříletý boj s parkováním prohrála. Situaci vyřešilo až přestěhování do bytu s vyhrazeným parkovacím stáním.

Kvůli placenému parkování na hradeckých sídlištích se rozhořela ostrá debata i na sociálních sítích. Místní upozorňují na to, že se problém netýká jen starších zástaveb, ale i novostaveb. „Na všech volných místech, kde dosud byla zeleň, jsou postavené nové domy těsně u sebe. Radnice by měla myslet na občany, parkování u svého bydliště potřebují. Vykořisťování místních obyvatel politiky je nemorální. Stejně tak pokutování lidí, kteří nemají kde zaparkovat u polikliniky, nemají jinou možnost než zaparkovat na neparkovacím místě,“ rozčiluje se Dana Svobodová. Pourová však zdůrazňuje, že město nemá povinnost zřídit každému tolik parkovacích míst, kolik si představuje.

Náměstkyně primátora zároveň doufá, že by nové opatření mohlo přimět místní, aby si zbytečně nekupovali do rodiny více aut. To však některé pobuřuje. „Ano, skutečně nás situace s parkováním přinutila prodat druhé auto. Zpětně toho ale lituji. Když manžel se svým autem odjede na služební cestu a já musím s nemocnými dětmi přes celé město k lékaři, je to vážně nepříjemné,“ říká Veronika Volfová, která bydlí na Moravském předměstí.  

Pourová chce místní získat na svou stranu díky garantovanému parkování. Na to by však měli nárok jen ti, kteří mají v Hradci Králové trvalé bydliště. „Město se nemůže starat o lidi, na které nedostává od státu žádný příspěvek,“ vysvětluje. Zároveň upozorňuje, že město by poplatky vybíralo samo a v žádném případě by jejich výběr nesvěřilo soukromé firmě jako v minulosti v případě ISP.   

Věra Pourová už svůj návrh prezentovala dopravní komisi. „Její členové mi potvrdili, že je to jediná možnost řešení parkování ve městě a přivítali by to. Slíbila jsem, že svolám jednání napříč stranami, které jsou v zastupitelstvu, a budu zjišťovat, zda by ta myšlenka měla podporu,“ říká Pourová.

Primátor se nejprve chce s návrhem Pourové pečlivě seznámit. A dodává, že by se s ním měly seznámit i všechny zastupitelské kluby. „Tak závažné opatření směřující k případné regulaci parkování musí být rozhodně konsenzuální,“ říká Hrabálek.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Doležal | Zdroj Hradecký deník

Štítky parkování, sídliště, Hradec Králové, Věra Klásková, primátor, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, ODS, ISP Hradec Králové, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Cestrová

Vyhražení jednoho místa placeného nebo ne pro jednoho bydlícího/jednu rodinu, je cesta do pekla. Musela by tam být značka s SPZ, jak jinak by se to kontrolovalo? Člověk odjede a místo je pak po celý den volné, ale nikdo na něm nemůže zaparkovat. Kdo přijede na návštěvu, potřeboval by pak nejlépe skládací auto, aby ho složil a vzal si na zádech s sebou. Nikde nezaparkuje. Všechno bude vyhrazené. Řešením je více parkovacích míst - jako v zahraničí parkování v partech, pod zemí...

Pátek, 20. listopadu 2020, 08:51Odpovědět

Placené parkování na sídlištích? Náměstkyně primátora tak chce vyřešit problém s parkováním v Hradci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.