Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Práce na útulně pod Velkou Deštnou finišují. Fungovat by mohla začít v prosinci

Pod nevyšším vrcholem Orlických hor Velkou Deštnou je dokončována přestavba turistické útulny s občerstvením. Práce byly zahájeny na konci června, hotovo má být do poloviny prosince a útulna by mohla sloužit veřejnosti v prosinci. Původně měla být dokončená stavba předána spolu Velká Deštná do konce října.

„Firma to nestihla, nový termín předání stavby je 13. listopad, pak přijde na řadu kolaudační řízení. Předpoklad je, že koncem listopadu by mohla být budova zkolaudována a v první polovině prosince otevřena veřejnosti. Bude také záležet na situaci kolem covidu," řekl Petr Likavec ze spolku Velká Deštná, kterému srub patří.

Po stavební stránce je objekt téměř hotov. Dokončují se jen drobnosti.  

Původní budova, která tu stála třicet let, byla odstraněna a na stejném místě vyrostla nová, vzhledově podobná, ale za použití nových materiálů. Objekt je zčásti zděný, zčásti se jedná o dřevostavbu. Na střeše bude umístěn solární panel. Budova totiž není napojena na elektřinu.

Půdorys, objem objektu i sklon střechy byl zachován. Významnou změnou jsou okna, dříve tam byla střešní okna, teď jsou svislá," doplnil Likavec.

Půdorys objektu musel být zachován kvůli tomu, že pozemek patřící spolku je jen pod budovou. Okolní pozemky spolek nevlastní. Útulna stojí na vytížené turistické Jiráskově cestě v hřebenovém úseku mezi Šerlichem a horským sedlem Pod Jelenkou v CHKO Orlické hory.

Provoz objektu byl zahájen na přelomu let 1989 a 1990. Původně patřil horské službě. Před patnácti lety ho ale koupil spolek Velká Deštná. Návštěvnost Velké Deštné a okolí výrazně vzrostla poté, co byla loni otevřena na vrcholu nová rozhledna.

Po znovuotevření by měla být útulna pro turisty k dispozici celoročně. Občerstvení bude nabízet o víkendech přes den a nepravidelně hlavně v zimě a v pracovních dnech.

ČTĚTE TAKÉ: Renovovaný turistický srub pod Velkou Deštnou otevře do zimy

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto region-orlickehory.cz

Štítky srub, útulna, Velká Deštná, Orlické hory, turistika, CHKO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na útulně pod Velkou Deštnou finišují. Fungovat by mohla začít v prosinci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.