Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Renovovaný turistický srub pod Velkou Deštnou otevře do zimy

Pod nejvyšším vrcholem Orlických hor Velkou Deštnou stavbaři přestavují turistickou útulnu s občerstvením. Práce začaly v červnu, hotovo by mělo být do konce října, aby na zimu bylo zařízení v provozu. Srub patří spolku Velká Deštná. Náklady na renovaci objektu, včetně demolice toho původního, ve výši 3,5 milionu korun pokryje krajská dotace.

"Srub po třiceti letech vykazoval značné opotřebení, jeho přestavba byla potřeba. To se nám potvrdilo při demolici, kdy jsme zjistili, že některé krovy úplně vyhnily. Obávám se, že při extrémních klimatických podmínkách, které tam panují, by to nevydrželo ani příštích deset let," řekl Petr Likavec ze spolku Velká Deštná.

Původní objekt stavbaři odstranili, na stejném místě roste nový, který bude vzhledově stejný, ale za použití nových materiálů. Objekt bude z části zděný, z části půjde o dřevostavbu, bude zachován půdorys, objem objektu i sklon střechy.

"Má to své důvody, jednak jsme v CHKO Orlické hory a v okolí nejsou naše pozemky. Navíc bude jen sklep, který vzniká pod polovinou stavby. Na střechu umístíme solární panel. Objekt není napojen na energie," řekl Likavec.

Návštěvnost Velké Deštné a okolí výrazně vzrostla poté, co loni byla na vrcholu otevřena rozhledna. Spolek umístil pod Velkou Deštnou jako náhradu za dočasně uzavřený srub karavan s občerstvením.

"Návštěvnost Velké Deštné se dramaticky zvýšila. Upozorňujeme, že kvůli přestavbě turistické útulny není v současné době možné se tam při nepřízni počasí schovat. To si řada lidí neuvědomuje. Počasí dokáže být na hřebenech Orlických hor i v létě nepříjemné," řekl Likavec, který je zároveň členem horské služby.

Turisté se ke srubu pod Velkou Deštnou dostanou pěšky od parkoviště v horském sedle pod Šerlichem po červeně značené turistické trase. Od parkoviště je to asi 3,5 kilometru.

Srub na exponované turistické Jiráskově cestě v hřebenovém úseku mezi Šerlichem a horských sedlem Pod Jelenkou zahájil provoz na přelomu roku 1989 a 1990. Původně patřil horské službě, před 15 lety ho koupil spolek Velká Deštná.

"Není to jen o nabízení občerstvení, ale také o péči celého hřebenového úseku od Masarykovy chaty pod Šerlichem po rozhlednu a ještě kousek dál. Jak se zvyšuje návštěvnost, zázemí v podobě turistické útulny je tam potřeba," dodal Likavec.

Po rekonstrukci bude objekt pro turisty otevřen celoročně. Občerstvení bude nabízet hlavně o víkendech přes den, nepravidelně, především v zimě, také v pracovních dnech.

Autoři | Foto ceskehory.cz

Štítky ČR, stavby, turistika, Velká Deštná, roubená stavba, Orlické hory, rekonstrukce, CHKO Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renovovaný turistický srub pod Velkou Deštnou otevře do zimy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.