Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V hradeckém kraji přibyly mezi památky kostel, hostinec a 2 vily

V Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí přibyly mezi kulturní památky čtyři stavby. Na seznamu je z rozhodnutí ministerstva kultury nově evangelický kostel v Semonicích na Náchodsku, hostinec v Chotěborkách na Trutnovsku, Liskova vila v Hradci Králové a Kafkova vila s ateliérem v Červeném Kostelci.

Evangelický kostel v Semonicích byl postaven v letech 1870 až 1872 podle návrhu libereckého architekta Gustava Sacherse, který se inspiroval většími a významnějšími městskými stavbami při svých cestách po Německu. Na kostele je cenné dřevěné vybavení, zejména kazetový strop v lodi. Zvon ve věži byl ulit v roce 1881 při příležitosti 100. výročí vydání tolerančního patentu. „Kostel je dochován s většinou původních detailů a prvků, jako je dlažba, okenní výplně nebo konstrukce schodiště,“ uvedla Eva Macková z josefovského územního pracoviště Národního památkového ústavu.

Hostinec v Chotěborkách vystavěl na místě starší roubené stavby Josef Machek-Patzelt v roce 1891. Stavba hostince s velkým divadelním a tanečním sálem podle památkářů souvisí s pořádáním poutí ke zdejšímu mariánskému kostelíku. V hostinci se dochovalo velké množství původních detailů, například barevná leptaná a vzorovaná okenní a dveřní skla, okenní a dveřní kované závěsy, dveřní výplně, šablonová výmalba v obytné části.

Neoklasicistní Kafkovu vilu v Červeném Kostelci z let 1932 až 1933, která navazuje na dříve postavený ateliérový dům, navrhl Josef Vejr. Vila je dochovaná se všemi architektonickými detaily a je významným dokladem vývoje moderní architektury nejen v Červeném Kostelci, ale v celém regionu. V ateliéru byly dílny specializující se na opravy chrámových interiérů.

Prvorepubliková funkcionalistická vila od architekta Oldřicha Lisky v Hradci Králové z roku 1932 je součástí prvorepublikové blokové zástavby vycházející z Gočárova regulačního plánu města. Liska byl autorem návrhu a zároveň stavebníkem a uživatelem vily. Objekt byl do roku 1947 využíván jako obytná vila s projekčním ateliérem. Později prostory domu i zahrady využívala mateřská škola. Stavba si přes pozdější změny využití zachovala velké množství původních prvků a konstrukcí a areál vily jako celek je velmi dobře dochován. Unikátní jsou například posuvná okna s celokovovými rámy, která navrhl sám Liska.

Autoři | Foto kafkabretislav.blogspot.com

Štítky památky, kostel, hostinec, vily, vila, hospoda, Královéhradecký kraj, ateliér, Červený Kostelec, Hradec Králové, Chotěborky, Semonice, okres Trutnov, okres Náchod, Gustav Sachers

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji přibyly mezi památky kostel, hostinec a 2 vily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.