Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Schodiště Bono Publico titul Stavba roku nevybojovalo. Získalo však ocenění za urbanismus

O titul Stavba roku 2020 se ucházelo i nové schodiště Bono Publico v Hradci Králové. To spojuje historické centrum města s prostranstvím před zimním stadionem. Rekonstrukce 37 metrů dlouhé schodiště však na titul nedosáhlo, získalo však Cenu Asociace pro urbanismus a územní plánování. Pro stavbu to není první ocenění.

„Již při otevírání schodiště loni na podzim jsem řekl, že rekonstrukce se tak povedla, že je škoda po těch schodech chodit. Vše, včetně toho, že si můžeme pro náš výstup či sestup po schodech zvolit hudbu či ticho, se povedlo tak, že si tohoto počinu zkrátka musel někdo všimnout,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Nové schodiště Bono Publico už v minulosti získalo několik ocenění. Letos stavba obdržela Výroční cenu města Hradce Králové jako Událost roku 2019 a čestné uznání v rámci posledního ročníku krajské soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje.

Město zaplatilo za opravu schodiště přes 26 milionu korun

"Obnova této klasicistní památky se snažila vrátit její původní podobu. Spodní vstupní portál je zhotoven podle dobové fotografie, zásahy se týkaly také horního portálu," řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Mimo to byly obnoveny omítky, okna a provedena izolační a sanační opatření proti vlhkosti. Výměny se dočkalo také samotné schodiště, které bylo navráceno do původní podoby a nyní je dubové.

Schodiště sleduje kamerový systém napojený na městskou policii. "Ta má možnost hlasového výstupu směrem k vandalovi. Prostřednictvím zabudovaných reproduktorů bude možné výtržníka upozornit, že podniká trestnou činnost, a vyzvat ho k jejímu okamžitému ukončení. Díky kamerovému monitoringu bude snazší pachatele odhalit," uvedl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Opravy byly rozděleny do dvou etap, přičemž první z nich vyšla na 2,4 milionu a druhá na 22,8 milionu korun. Pracím ještě předcházelo zhotovení projektové dokumentace za 1,15 milionu korun.

Archeologové v době rekonstrukce objevili například pozůstatky pravěkého a raně středověkého opevnění návrší, zlomky keramiky i pazourkové nástroje. V mladších středověkých a novověkých vrstvách našli zlomky kuchyňské i stolní keramiky, části nástrojů, šperky nebo ozdoby z ošacení.

Ohodnoť článek

Foto stavbaroku.cz

Štítky Bono publico, schodiště, Hradec Králové, Stavba, roku, rekonstrukce, nominace, hlasování, cena, ocenění, Stavba roku, Alexandr Hrabálek, ODS, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schodiště Bono Publico titul Stavba roku nevybojovalo. Získalo však ocenění za urbanismus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.