Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jiří Štěpán: Braunův Betlém by měl mít jednoho vlastníka. Ideálně stát

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) chce, aby Braunův Betlém v Novém lese u Hřibojed na Trutnovsku nedaleko Kuksu měl jednoho vlastníka, a to stát. Ne celé sochařské dílo z 18. století vytesané z rostlé skály nyní státu patří. Areál včetně soch by měl v dohledné době projít renovací, přípravné práce začnou v září.

Socha poustevníka Juana Garina patří obci Hřibojedy, která nemá na její údržbu peníze. Socha ovečky je v majetku města Dvůr Králové nad Labem. Ostatní sochy patří státu, který je spravuje prostřednictvím Národního památkového ústavu (NPÚ).

"Do budoucna je zcela zásadní, aby došlo ke scelení majetku v rámci celého areálu Braunova Betléma. Toto území musí být řešeno jako celek, což obnáší nejen opravu soch, ale i úpravu okolního turistického zázemí, které se rozkládá i na lesních pozemcích," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Podle zástupců kraje nabídly Hřibojedy sochu poustevníka k prodeji za posudkovou cenu osmi milionů korun, za takovou cenu ale ministerstvo kultury i NPÚ v minulosti odmítly sochu koupit. "Nyní budou k této problematice vyvolána další jednání mezi NPÚ, Dvorem Králové nad Labem a Hřibojedy. Hejtman, který je iniciátorem těchto jednání, upřednostňuje jednoho vlastníka, a to stát," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana. Podle něj kraj o odkoupení soch neusiluje, protože by to problém neřešilo.

Ministerstvo kultury s NPÚ připravuje investiční záměr, který bude řešit betlém z hledisek ochrany památky i zázemí pro turisty. Peníze ze strany ministerstva jsou připraveny a s přípravnými pracemi se má začít na podzim. Koncem září začne průběžné čištění soch.

Návštěvníci Braunova Betlému si mohou památku díky nedávno spuštěné mobilní aplikaci prohlédnout v původní podobě, jakou měla v 18. století, a porovnat ji se současným stavem, kterou tvoří jen torza původních soch. Naskenovaná data zároveň poslouží pro uchování památky do budoucna.

Braunův Betlém je sochařské dílo z období baroka. Jde o skupinu soch a reliéfů vytvořených barokním umělcem Matyášem Bernardem Braunem a zakomponovaných do přírodní krajiny. V roce 2001 byl betlém vyhlášen národní kulturní památkou a zařazen na indikativní seznam dědictví UNESCO, díky čemuž se může ucházet o zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Autoři | Foto Martina Svatoňová

Štítky správa, památky, Hřibojedy, Královéhradecký, kraj, Jiří, Štěpán, stát, majitel, oprava, údržba, Matyáš Bernard Braun, socha, Jiří Štěpán, Královéhradecký kraj, Národní památkový ústav, ČSSD, okres Trutnov, Kuks, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Štěpán: Braunův Betlém by měl mít jednoho vlastníka. Ideálně stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.