Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na vrcholu Sněžky je metr vysoká síť, která má chránit přírodu

Správci českého a polského Krkonošského národního parku dnes udělali jednu zásadní věc. Oddělili ochrannou sítí návštěvnický prostor na Sněžce od míst, kde nemají turisté, co dělat. Lidé totiž často nerespektovali zákaz vstupu na cenné alpské trávníky a skály.

Je to ale i z důvodu zvyšující se návštěvnosti nejvyšší české hory. Podobný rozsah nových ochranářských opatření nemá na Sněžce obdoby. Vrchol Sněžky je to nejcennější, co příroda v Krkonoších nabízí.

„Situace na Sněžce je dlouhodobě neudržitelná, bylo potřeba s tím něco udělat. Návštěvníkům vrcholu byl v minulosti vyhrazen prostor přibližně o velikosti poloviny fotbalového hřiště, kde se mohou pohybovat. Mnozí to nerespektují," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Kromě přístupových cest je síť kolem celého vrcholu Sněžky a měří přibližně 300 metrů . „Metr vysoká plastová síť posílí řetězové zábrany, které lidé ve velkých počtech překračovali," řekl Drahný.

Nejde ale o jediné opatření na ochranu tamní přírody. „Pro letní sezónu budou vyčleněni strážci, kteří budou celý den na Sněžce dohlížet na dodržování zákonných pravidel. Bude jim pomáhat i policie," uvedl Drahný. Za porušení zákazu vstupu mimo koridory, mohou strážci uložit na místě pokutu až 10.000 korun.

Síť instalovali pracovníci obou parků

Síť dnes instalovaly přibližně dvě desítky pracovníků z obou národních parků. Sněžka leží na česko-polské hranici. Na zimu ale síť Sněžku obepínat nebude. Sbalí se. Když je sníh, poničení tamní přírody nehrozí.

Stejná zábrana vznikla v tomto týdnu z obdobných důvodů také v Obřím sedle pod Sněžkou u vyhlídky u bývalé Obří boudy.

Sněžka (1603 m n.m.) je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů Krkonoš, z české strany se na ni dá pohodlně dostat lanovkou. Nesmí ale foukat silný vítr. To je lanovka většinou mimo provoz. Denně vystoupá a vyjede na vrchol Sněžky přibližně 5000 lidí. Ve výjimečných případech, především o víkendech, když přeje počasí, dorazí až dvojnásobek. Na vrcholu hory letos přibylo i 20 laviček na sezení.

Ohodnoť článek

Foto region-krkonose.cz

Štítky Sněžka, síť, KRNAP, návštěvnost, příroda, Krkonošský národní park, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vrcholu Sněžky je metr vysoká síť, která má chránit přírodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.