Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradec Králové se chystá na otevření vybraných mateřských škol. Fungovat budou v omezeném režimu. Otevření školek a jeslí má v plánu i Trutnov

Uvolňování vládních opatření umožní otevřít v Hradci Králové vybraných čtrnácti mateřských škol. Děti do nich budou moci od pondělí 4. května. Školky jsou určeny primárně pro děti rodičů, kteří se musí vrátit do práce a potřebují nad dětmi zajistit dohled.

„Před otevřením školek jsme nejprve prověřili zájem ze strany rodičů, kdy více jak polovina z nich znovuotevření školek přivítala. I přesto ale doporučujeme, aby rodiče možnost umístění dětí do mateřských škol zvážili s ohledem na to, zda mají nějakou jinou alternativu,“ říká Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast školství.

Školky budou fungovat za přísných podmínek ve speciálním režimu, který byl projednán s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje. Jedno dítě, bude muset být vybaveno minimálně třemi čistými rouškami na den. Základní dezinfekční prostředky zajistí město. „Tam, kde to bude možné, nebudou rodiče do budovy mateřské školy vstupovat a dítě učitelce předají nebo vyzvednou před budovou. Počítáme také, že děti budou v omezeném počtu ve třídách. Samozřejmě, že čím méně dětí ve školkách bude, tím se nám lépe podaří zamezit míchání skupin a zajistit tak bezpečnost dětí,“ doplňuje náměstek Hanousek.

Pedagogický personál by ve školkách měli v těchto dnech posílit ještě vysokoškolští studenti. „Nabídlo se nám přibližně dvacet vysokoškolských studentů, kteří by rádi pomohli zajistit chod znovuotevřených školek. Jejich nabídky si velmi vážíme a rozhodli jsme se ji využít,“ dodává náměstek Hanousek.

V omezeném provozu budou otevřeny od 7:30 do 16:00 tyto školky

MŠ Březhrad, MŠ Klíček, MŠ Čtyřlístek, MŠ Kukleny – Markova i Ořechová, MŠ Na Biřičce, MŠ Škroupova, MŠ Kamarád, MŠ Plotiště (sever čp. 160), MŠ Věkoše, MŠ Podzámčí, MŠ Lužická- Severní i Slavíčkova, MŠ M. Horákové, MŠ Malšova Lhota, MŠ při ZŠ Štěfcova a MŠ při ZŠ Úprkova.

Některé mateřské školy mohou z personálních důvodů otevřít jen omezený počet tříd. Město také připravuje otevření Jeslí Orlická. K tomu by mělo dojít od 11. května. 

Mateřské školy a jesle hodlá otevřít i Trutnov

Město se rozhodlo obnovit provoz všech 11 pracovišť Mateřské školy, a městských jeslí. „Město se postupně vrací do normálu, což je velmi dobrá zpráva. Na otevření mateřské školy čekalo mnoho rodičů. I přesto všechny předem prosím, aby dodržovali hygienická a bezpečnostní opaření, kterými je otevření podmíněno,“ říká Ivan Adamec starosta města Trutnova.

Doteď fungují jen dvě pracoviště trutnovské mateřské školy, a to M. Gorkého a Novodvorská. Dalších 9 pracovišť chce město otevřít ve středu 6. května. Důvodem je to, že v pondělí a úterý (4. a 5. května) tu probíhají zápisy k předškolnímu vzdělávání. „Provoz pracovišť MŠ by měl být zahájen ve standardním režimu, pokud nebudou omezení ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Pokyny pro fungování MŠ má ministerstvo vydat do 30. dubna,“ vysvětluje Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ctyrlistek.net

Štítky školka, otevření, jesle, Trutnov, Hradec Králové, omezení, opatření, mateřská škola, Martin Hanousek, Krajská hygienická stanice, Ivan Adamec, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, MŠ Čtyřlístek, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se chystá na otevření vybraných mateřských škol. Fungovat budou v omezeném režimu. Otevření školek a jeslí má v plánu i Trutnov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.