Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jičínskému kinu po rekonstrukci výrazně stoupla návštěvnost

Jičínské kino Biograf Český ráj loni navštívilo 63.463 diváků, to je o 20 tisíc více než před rekonstrukcí. Kino se tak stalo nejnavštěvovanějším jednosálovým kinem v Královéhradeckém kraji.. Rozsáhlá oprava začala na jaře 2017 a trvala rok. Šlo o největší investici města do kulturního zařízení po roce 1989.

"Srovnáme-li rok 2019 s posledním kompletním rokem před rekonstrukcí, tedy 2016, vidíme obrovský nárůst počtu diváků. Rozdíl je více než 20.000. Na vzestupu zájmu se podílí zrekonstruované prvorepublikové prostory biografu, moderní promítací technologie a také úsilí provozovatelů biografu. Ti často zařazují i čtyři veřejná promítání denně," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Návštěvnicky nejúspěšnějším měsícem byl loni prosinec, kdy přišlo 7466 diváků, následoval březen se 7151 diváky. Lidé mohli v kině zhlédnout 954 filmových představeních a 24 nefilmových akcí jako diashow, školení, koncerty či přednášky. Nefilmové akce navštívilo loni celkem 3487 diváků.

Po rekonstrukci se kino otevřelo veřejnosti 15. června 2018. Stavbaři odstranili řadu necitlivých zásahů a přístaveb, které budovu narušily po druhé světové válce. Kapacitu sálu projektant snížil z 310 na 155 sedadel. Promítací kabinu stavbaři přesunuli a foyer rozšířili i do patra, upravili také okolní veřejná prostranství.

Poprvé se budova otevřela veřejnosti v roce 1923, tehdy jako Mrňákovo divadlo a promítání filmů bylo pouze částí programu. Filmové projekce postupně získávaly více prostoru až začaly dominovat. Po druhé světové válce byl biograf přejmenován na Kino Svět a v druhé polovině 50. let budova prošla kompletní rekonstrukcí.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, film, správa, stavby, Jičín, kino, rekonstrukce, Královéhradecký kraj, Český ráj, druhá světová válka, Kino Svět (televizní stanice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičínskému kinu po rekonstrukci výrazně stoupla návštěvnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.