Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do dvorské Zoo loni přišlo nejvíce lidí za posledních deset let

ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku loni zvýšila návštěvnost o 6,5 procenta na 541.902 lidí, o rok dříve jejími branami prošlo 508.885 lidí. Loňská návštěvnost byla nejvyšší za posledních deset let a zároveň patřila k nejvyšším v historii zoo. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Markéta Grúňová. Zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve východních Čechách.

Nejvíce lidí do dvorského safari parku přišlo loni v srpnu, kdy návštěva činila 135.478 lidí a meziročně byla vyšší o 24.904. "Velmi úspěšný byla v roce 2019 akce Týden duchů na přelomu října a listopadu, která přilákala 23.000 návštěvníků, tedy o 11.000 více než předloni," řekla Grúňová.

Za úspěšný rok zoo považuje, když je překonána hranice půl milionu návštěvníků. Nad touto úrovní je návštěvnost od roku 2016. Nejslabší návštěvu zoo v posledním desetiletí zažila v roce 2012, kdy ji navštívilo asi 370.000 lidí.

Zoo loni otevřela expozici Madagaskaru a tropického pralesa, která vznikla nákladem asi 6,5 milionu korun v původním pavilonu Ptačí svět. Největší stavbou za 27 milionů korun byl loni na jaře otevřený most přes vodní nádrž v areálu safari. V prosinci zoo nákladem 16 milionů korun otevřela pavilon žiraf, díky němuž lidé mohou vidět žirafy i v zimě.

Loni se v zoo narodilo 190 mláďat savců a 350 ptáků. "V dubnu 2019 se podařil historicky druhý odchov hrabáče kapského. Přírůstek jsme zaznamenali v tlupě západoafrických opic drilů černolících, jediné skupině tohoto druhu na území ČR a Slovenska. Po 30 letech se podařil odchov v přírodě vyhubených lvů berberských a smečka psů hyenových se rozrostla o pět nových štěňat," uvedla mluvčí. V únoru se v zoo narodilo mládě hrocha. Zoo nově začala chovat větší africké hlodavce noháče.

Zoo loni také zorganizovala převoz pěti vzácných nosorožců černých do středoafrické Rwandy. Šlo o dosud největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky. "Posunuli jsme se o kus dál v záchraně bílých nosorožců severního poddruhu. Ve spolupráci s mezinárodním týmem odborníků vznikla dvě životaschopná embrya severního bílého nosorožce," uvedla mluvčí.

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové, 2019, TABULKA, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, Východní Čechy, Rwanda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dvorské Zoo loni přišlo nejvíce lidí za posledních deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.