Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo Dvůr Králové ukáže žirafy i v zimě, má pro ně nový pavilon

Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem postavila pavilon žiraf, díky němuž je lidé uvidí i v zimě. Dosud dvorské žirafy trávily zimu v ubikacích návštěvníkům nepřístupných. Do venkovních výběhů je ošetřovatelé kvůli nebezpečí uklouznutí na zmrzlém terénu a riziku podchlazení nepouštěli. Stavba pavilonu trvala dva roky a stála 16 milionů korun. Poprvé se návštěvníci na žirafy v pavilonu budou moci podívat v sobotu, kdy zoo zahajuje program Vánoční zoo.

V zimním pavilonu od čtvrtka žije stádo osmi žiraf síťovaných. Zoo chová 25 žiraf. Lidé budou chodit expozicí po lávce ve výšce dva metry. Žirafám se tak budou moci podívat přímo do očí. "Žirafy jsou konzervativní tvorové a na neznámé prostředí a bezprostřední blízkost lidí si musí teprve zvyknout. Je nutné, aby na to návštěvníci brali ohled a po lávce se pohybovali klidně a tiše. Psům je vstup do expozice přísně zakázán," uvedl zoolog Luděk Čulík.

Pavilon zabírá plochu přes 700 metrů čtverečních a přiléhá k opravenému objektu zimoviště žiraf. "Přirozené světlo mu zajišťuje šest pásových světlíků. Jsou v něm i čidla detekující čpavek a kysličník uhličitý," řekla Grúňová. Pavilon je vytápěný, hala má rozměrnou vzduchotechniku. Uprostřed expozice je zhruba sedmimetrový strom s košem na krmivo.

Zoo v minulých týdnech také rozšířila chov o páva konžského. Samec tohoto pralesního druhu zaujme kovově lesklým zeleným a tmavomodrým peřím. Dvorská zoo je jedinou ve střední Evropě, která tohoto páva chová. V expozice Madagaskar přibyla terária pro plazy, obojživelníky a hmyz. Z Británie zoo v říjnu získala samce hrošíka liberijského.

Program Vánoční zoo potrvá do 5. ledna. Sváteční atmosféru v zoo navodí vánoční baobab, svítící dekorace ve tvaru zvířat a ozdobené vánoční stromky. V sobotu mohou lidé zavítat do korálkové vánoční dílny nebo se připojit k africkému bubnování. O Vánoční zoo bude otevírací doba pokladen prodloužena do 18:00 s výjimkou Štědrého dne a Silvestra, kdy se pokladny uzavřou ve 14:00.

Dokončení pavilonu žiraf bylo jednou z hlavních investic zoo v letošním roce. Největší stavbou za 27 milionů korun byl letos na jaře otevřený most přes vodní nádrž v areálu safari. Zoo také letos otevřela expozici Madagaskaru a tropického pralesa, která vznikla nákladem asi 6,5 milionu korun v části pavilonu Ptačí svět.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejvyhledávanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni ji navštívilo 524.000 lidí.

Autoři | Foto Safari park Dvůr Králové nad LAbem

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové n.L., FOTO, žirafa, pavilon, zima, ZOO Dvůr Králové, Štědrý den, silvestr, Madagaskar, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr Králové ukáže žirafy i v zimě, má pro ně nový pavilon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.