Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pronajali pozemek lanovky o téměř milion méně, než bylo ve smlouvě. Na KRNAP si vyšláply úřady

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v reakci na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) připustila pochybení při pronájmu pozemků. Odmítla ale, že by vznikla škoda, vyplynulo z vyjádření zástupců Správy KRNAP. Závěry kontrol hospodaření všech čtyř národních parků ČR zveřejnil dnes NKÚ na svém webu. Podle NKÚ Správa KRNAP postupovala nehospodárně, když například pronajala pozemek pro lanovku a sjezdovku za cenu o více než 861.000 korun nižší, než kolik byly roční sazby nájemného uvedené ve smlouvě.

"V případě Správy KRNAP NKÚ poukázal na tři případy špatně vypočítaného nájemného ve Špindlerově Mlýně. Šlo o administrativní chybu. Ještě v průběhu kontroly Správa KRNAP zajistila nápravu. Nájemcem bylo nájemné doplaceno v plné výši. Finanční škoda tak nevznikla," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Podle něj dostal odpovědný pracovník pokutu. "Formálně podané trestní oznámení NKÚ policie odložila," uvedl pro Drahný.

Kontroloři upozornili i na to, že kvůli nejednoznačnosti v zákoně o ochraně přírody a krajiny se převádějí přírodně cenné pozemky, které jsou na území národních parků, aniž nabídku na tyto pozemky dostal přednostně stát. Konkrétně v Krkonoších eviduje ministerstvo životního prostředí 600 takových případů.

"Otázka předkupního práva není chybou Správy KRNAP. Povinnost nabídnout prodávané pozemky mají jejich majitelé v momentu zamýšleného prodeje. Správa KRNAP v této věci postupuje aktivně a už v půlce července oslovila všechny obce, města a právnické osoby na území KRNAP s informací o této povinnosti," uvedl Drahný.

Případy, kdy nebyly smlouvy zaneseny do registru smluv, kde je ve zprávě NKÚ také uvedena Správa KRNAP, se podle Drahného pravděpodobně Správy KRNAP vůbec netýkají. "V závěrečné zprávě NKÚ takový nedostatek totiž nebyl uveden," dodal.

V České republice jsou čtyři národní parky. Nejstarší z nich je Krkonošský národní park, vyhlášen byl v roce 1963. Největší je Národní park Šumava, nejmladším je České Švýcarsko a nejmenším Podyjí.

Správy parků získávají peníze na svoji činnost od ministerstva životního prostředí, z dotací a z vlastních zdrojů. Hospodaří s majetkem za více než sedm miliard korun. Kontroloři upozornili ve zprávě i na to, že v budoucnu mohou být problémy ve financování národních parků v souvislosti s poklesem cen i objemu prodávaného dřeva. Tržby z něj představují významnou část výnosů správ národních parků.

Autoři | Foto Spindleruv-mlyn.cz

Štítky ČR, rezervace, správa, hospodářství, NKÚ, Krkonoše, Krkonošský národní park, Nejvyšší kontrolní úřad, pozemek, Správa Krkonošského národního parku, národní park, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Špindlerův Mlýn, lanová dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pronajali pozemek lanovky o téměř milion méně, než bylo ve smlouvě. Na KRNAP si vyšláply úřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.