Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turismus v hradeckém kraji stagnuje

Návštěvnost turistických cílů a hotelů v Královéhradeckém kraji byla o letních prázdninách v meziročním srovnání většinou na stejné úrovni, nebo mírně nižší. Méně návštěvníků hlásí některá koupaliště a památky, vyplynulo z ankety ČTK. K těm několika turistickým cílům, které naopak hlásí nárůst návštěvníků, patří ZOO Dvůr Králové nad Labem. Je nejnavštěvovanějším cílem turistů v kraji.

"Za letošní červenec a srpen přijde kolem 260.000 návštěvníků, tedy o 27.000 víc než minulý rok ve stejném období. Celková návštěvnost od začátku roku byla k 28. srpnu přes 430.000. Pokud udržíme nastavenou laťku, máme šanci dohnat rekordní rok 2016, kdy k nám za celý rok přijelo přes 538.000 návštěvníků," uvedla mluvčí zoo Markéta Grúňová.

Oproti loňské rekordní návštěvnosti si pohorší královéhradecké městské koupaliště Flošna, které zahájilo provoz 1. června. "Červen byl nejlepší, jaký jsme kdy zažili. Návštěvnost oproti průměru byla dvojnásobná. Co se ale prázdnin týče, tak návštěvnost byla oproti minulému roku slabší, až poloviční. Celkově jsme letos přesáhli 80.000 návštěvníků," řekl vedoucí koupaliště Jan Konvalinka. Podle něj nejhorší sezona na Flošně byla 70.000 návštěvníků a nejlepší loni, kdy přišlo skoro 120.000 lidí.

Méně turistů i ve Špindlerově Mlýně

Turistů o letních prázdninách mírně ubylo i v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn. "Obsazenost ubytovacích kapacit během letních prázdnin byla dobrá, ale odhadem šlo asi o desetiprocentní propad oproti loňsku," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Vyjmenoval několik příčin poklesu - třeba počasí nebo lepší bezpečnostní situaci v mimoevropských turistických destinacích. "Lidé opět více cestují letecky do zahraničí," uvedl Jandura. Podle něj se na poklesu návštěvníků podepsalo i to, že hodně hotelů se mění na apartmánové byty. "Hotel se snaží, aby měl stoprocentní obsazenost," řekl. Mezi návštěvníky i nadále převažují Češi. Následují je Poláci, Němci a Holanďané. Hlavními turistickými cíli v Krkonoších zůstaly Sněžka, hřebeny pohoří a pramen Labe.

Návštěvnost Kuksu stagnuje

Přibližně na stejné úrovni zůstala v porovnání s loňským létem návštěvnost barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku, který je nejnavštěvovanější státní památkou v kraji. "Celkem za oba dva měsíce je to okolo 32.000 návštěvníků expozic, tedy zhruba stejně jako loni. Návštěvnost expozic v srpnu byla v porovnání s červencem lepší, loni to bylo přesně naopak," řekl kastelán Libor Švec. Podle něj návštěvnost expozic hospitalu za celý letošní rok nepřekročí hranici 100.000 lidí.

Návštěvnost je i tak stále vyšší než před obnovou památky. Hospital prošel v roce 2015 nákladnou rekonstrukcí. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140.000 lidí. Další tisíce lidí láká i bylinková zahrada a okolí hospitalu. "Návštěvnost expozic v posledních letech klesá, zatímco o areál zájem stoupá," řekl Švec. Podle něj stagnaci počtu návštěvníků nebo jejich pokles zaznamenali i další památky v kraji. Provozovatelé turistických cílů v kraji se shodují, že pro zvyšování návštěvnosti je nutné neustále rozšiřovat nabídku služeb pro turisty.

 

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, rekreace, turistika, památky, hotely, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, prázdniny, koupaliště, ZOO Dvůr Králové, Jan Konvalinka, Libor Švec, Špindlerův Mlýn, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turismus v hradeckém kraji stagnuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.