Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Hradci Králové vysadili strom na památku Olgy Havlové

V areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové dnes vysadili strom pro Olgu Havlovou. Manželka prvního českého prezidenta by se letos dožila 85 let. Nemocnice se tím připojila k výzvě Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, který vysazením 85 stromů po celé republice připomíná osobnost Olgy Havlové. Výsadba javoru červeného byla současně oficiálním zahájením cyklu akcí k letošnímu 90. výročí vzniku areálu fakultní nemocnice.

Dnes vysazený strom před budovou emergency je v pořadí 32. stromem pro Olgu Havlovou, uvedla koordinátorka projektu z Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové Libuše Bautzová. „Stromy se vysazují například v areálech vysokých škol, ale i na různých místech ve velkých městech i na malých obcích,“ uvedla Bautzová. V hradeckém kraji již byl strom Olgy Havlové vysazen v polovině dubna v Jičíně v areálu Valdštejnské lodžie.

Ředitel nemocnice Vladimír Palička připomněl vztah Olgy Havlové k medicíně. „Založila mnoho podpůrných aktivit, například pro děti s cystickou fibrózou, handicapované a další. Proto jsem rád, že její osobnost i její dobré skutky můžeme tímto způsobem připomenout,“ řekl Palička.

Fakultní nemocnice Hradec Králové si 90. výročí vzniku svého areálu dále připomene v červnu dnem otevřených dveří nemocniční lékárny či dětským dnem. V areálu nemocnice budou také vystavené historické fotografie z doby vzniku areálu. Stavba nemocnice nedaleko soutoku Labe a Orlice začala 21. dubna 1926 a dokončena byla v listopadu 1928.

Fakultní nemocnice Hradec Králové zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji. Patří ke špičkovým zdravotnickým pracovištím v zemi. Vysoce hodnocená je třeba urologická klinika. V někdejším Československu byla první transplantace ledviny provedena na podzim 1961 právě v Hradci Králové.

Olga Havlová se narodila v roce 1933. Za Václava Havla se provdala v roce 1964. Za normalizace po boku svého muže aktivně působila v disentu. Počátkem roku 1990 jako první dáma založila Výbor dobré vůle, o dva roky později nadaci na pomoc postiženým a znevýhodněným. Zemřela po těžké nemoci v roce 1996.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky nemocnice, Olga Havlová, výročí, strom, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Václav Havel, Královéhradecký kraj, Jičín, Valdštejnská lodžie, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vysadili strom na památku Olgy Havlové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.