Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po žluté se na Sněžku nedostanete, opravují zde chodník

Na Sněžku se od odbočky Traverz nedostanete. Důvodem je oprava chodníku. Cesta bude uzavřena během pracovních dnů. Práce by měly skončit v půlce července.

Výstupový úsek na Sněžku od odbočky Traverz je od dneška obousměrně uzavřen. Jde o část žlutě značené frekventované turistické trasy z Růžohorek na Sněžku. Turistický chodník bude kvůli opravám uzavřen vždy v pracovní dny od 7:30 do 16:30, a to až do poloviny července, řekl zástupce stavební firmy Pavel Klimeš. Důvodem je oprava horského chodníku technologií štětování.

„O víkendech a mimo pracovní dobu, popřípadě při souvislém dešti, bude staveniště s opatrností průchodné,“ uvedl Pavel Klimeš. Firma rozmístila na přístupových trasách a v okolí cedule s upozorněním na uzavřený chodník.

Turisté mají několik možností, jak se uzavřenému úseku vyhnout. Mohou využít lanovku z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu, cestu Obřím dolem nebo zeleně značenou trasu po Traverzu se spojkou na Obří hřeben a vrchol Sněžky.

Turisté, kteří chtějí využít lanovku, by měli sledovat web lanové dráhy, kde jsou aktuální informace o jejím provozu. Třeba dnes se horní úsek Růžová hora - Sněžka nerozjel kvůli silnému větru, vítr na Sněžce dosahoval síly přes 70 kilometrů v hodině. Dolní úsek Pec pod Sněžkou - Růžová hora byl ráno v provozu. Lanovka může jet do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Na Sněžce fouká asi 20 m/sec. a bude foukat do středy,“ napsal SMS zprávou náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Horní úsek lanovky by měl zůstat kvůli silnému větru mimo provoz a možná nepojede ani v úterý, sdělil strojník lanové dráhy. Štětování je starobylá technologie používaná při stavbách horských chodníků. Při štětování se kameny do cesty pokládají na výšku po spádnici tak, aby po nich voda snáze stekla. Jde o staletími prověřenou techniku stavby cesty, která je pak velmi odolná proti zátěži a povětrnostním vlivům.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Sněžka, Krkonoše, chodník, lanová dráha, oprava, Pavel Klimeš, Růžová hora, Pec pod Sněžkou, Obří důl

Po žluté se na Sněžku nedostanete, opravují zde chodník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.