Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hitem letošních Vánoc budou vlastnoručně malované ozdoby, koule se jménem a mrazolak

Zatímco vánoční ozdoby sériové výroby můžete v hypermarketech nakoupit klidně až na Štědrý den, na nákup ručně malovaných ozdob už moc času nezbývá. Jejich výroba je totiž výrazně komplikovanější. Přestože letošním hitem má být podle designérů růžově-fialová, Češi zůstávají věrní vánoční červené.

Zatímco umělohmotné vánoční ozdoby padají z výrobních linech v téměř neomezeném množství, výroba tradičních ručně dělných ozdob je výrazně komplikovanější a hlavně časově náročnější. Ve Dvoře Králové nad Labem, kde české skleněné dekorace vyrábí, se na vánoční sezonu připravují celý rok. I přes vyšší cenu je ale o jejich výrobky velký zájem. 

„Plastové ozdoby z hypermarketu nepovažujeme za přímou konkurenci. Naši zákazníci hledají české ručně dělané skleněné ozdoby, což je jiný typ zboží, než jaký nabízejí hypermarkety. U ručně dělaných výrobků je každá ozdoba originál, protože malířka nikdy nevytvoří dvě naprosto totožné baňky,“ říká pro Hradeckou Drbnu Pavel Joska, který má ve společnosti Ozdoba na starosti marketing.

Lidé se stále častěji vrací od kvantity k originalitě a spousta z nich se chce do tvoření sama zapojit. „Největší zájem je letos o kreativní sady, které si lidé mohou koupit domů a sami dozdobit. Sada obsahuje lepidlo, tři barvy posypu a dva štětce,“ vypočítává Pavel Joska. Velký zájem je také o ozdoby se jmény.

Doma vyrobené dekorace se stávají čím dál oblíbenějšími, a to nejen co se týče vánočních ozdob. Lidé vytváří vlastní adventní věnce, nebo kalendáře, které zkrátí čekání na Ježíška zejména dětem.

Světovým hitem je růžová, Češi mají ale raději klasiku

„Nejoblíbenější barva vánočních ozdob je dlouhodobě bordó a letos je velkým hitem mrazolaková barva, která vytváří efekt sežehnutí mrazem,“ říká Pavel Joska.

Ledový nádech ozdob bude letos velkým hitem i podle vánočního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Barvou letošních Vánoc má být bílá ve spojení s pastelovými barvami, zejména světle zelenou a světle modrou.

Dalším hitem pro rok 2023 má být netradiční růžovo-fialová. Tu jako barvu roku určila americká korporace Pantone. Její volbou se inspirují miliony výrobců a designérů po celém světě.

Naopak tradiční červenou designéři letos odsouvají do pozadí. Přesto jí však čeští zákazníci podle Pavla Josky zůstávají věrní.

Během několika posledních let se do popředí dostávají minimalistické dekorace jako například keramické bílé domečky, které slouží zároveň jako svícny. Postavičku Santy Clause a andělů střídají vánoční skřítci a Louskáček, postava legendární vánoční pohádky.

Chcete ručně malované vánoční ozdoby? Moc času na nákup nezbývá

„Start nákupní sezony se velmi odvíjí od počasí. Tento rok jsme start sezony pozorovali od chvíle, kdy se změnila venkovní teplota. Nejčastěji sledujeme zvýšené množství objednávek na přelomu září/října, což považujeme za začátek sezony,“ říká Pavel Joska s tím, že další vlna objednávek přichází v povánočních slevách.

Výroba ve Dvoře Králové jede neustále, ústy foukané a ručně malované ozdoby tu vznikají v průběhu celého roku. Na jejich vzniku se podílí dvacet zaměstnanců, z toho devět malířek.

Začátek každé vánoční ozdoby ze Dvora Králové je ve foukárně, kde se ze skleněné trubice nejprve vytvoří požadovaný tvar. Po vychladnutí budoucí ozdoby putují do stříbřírny, kde se za pomoci dusičnanu stříbrného s reakční látkou vytvoří stříbrný povlak z vnitřní strany skleněné baňky. Poté se ozdoby ve smáčírně barví. Poslední zastávkou je malírna, kde malířky postupně vytvářejí dekor, na který následuje posyp.

Celý postup vyžaduje dostatečné množství času, jednotlivé vrstvy je nutné nechat důkladně zaschnout. Po vyprodání proto není možné ozdoby, o který je velký zájem, urychleně doplnit. 

„Jako první naši zákazníci kupují ozdoby po kusech, vybírají ozdoby, které je nejvíce osloví. Nákupy na celkové barevné doladění stromečku přicházejí později, aktuálně teď v průběhu listopadu. Pokud tedy zákazníci chtějí nějakou konkrétní ozdobu, neměli by nákup příliš odkládat. Před Vánocemi už totiž nejsme schopni ozdoby urychleně znovu vyrobit,“ uzavírá Pavel Joska.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ozdoba.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hitem letošních Vánoc budou vlastnoručně malované ozdoby, koule se jménem a mrazolak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.