Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj vyhlásí dotace na zachování prodejen v obcích

Královéhradecký kraj vyhlásí dotace na zachování prodejen v malých obcích. V roce 2019 by kraj chtěl mezi obce rozdělit jeden až dva miliony korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Dotace na podporu provozu vesnických prodejen je součástí dotačních programů kraje na rok 2019, které by měly mít celkový objem přes 140 milionů korun.

Kraj dotacemi na provoz prodejen reaguje na zprávy od obcí i obchodníků, že udržet prodejnu v malé obci do 500 obyvatel je ekonomicky velmi obtížné. „Problém je po celém území kraje. Očekáváme minimálně 50 žádostí od obcí,“ řekl hejtman.

Grantový program na udržení prodejen na vesnicích již některé kraje mají. Například kraj Vysočina letos přispěje na udržení prodejen v 94 malých vesnicích, rozdělí mezi ně 3,775 milionu korun. V loňském pilotním programu kraje Vysočina uspělo 55 žadatelů. Kvůli velkému převisu zájmu kraj letos celkový objem peněz v programu zdvojnásobil.

Nejvíce peněž z grantů Královéhradeckého kraje v roce 2019 půjde do programu obnovy venkova, a to 44,5 milionu korun. Na kulturu a památkovou péči je vyčleněno 18 milionů korun. Více než 12 miliony korun kraj hodlá podpořit například pořádání sportovních akcí, tělovýchovu a vrcholový sport. Penězi kraj podporuje i cestovní ruch či ochranu životního prostředí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchod, prodejny, vesnice, Královéhradecký kraj, dotace, Jiří Štěpán, ČSSD, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj vyhlásí dotace na zachování prodejen v obcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.