Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaké mýty se říkají o Policii České republiky?

PR článek

Určitě jste už slyšeli, že policisté nesmí být potetovaní nebo musí mít zbroják. Možná máte představu, že okamžitě po nástupu k policii zamíříte na zásahovku. A nebo že služba policisty půjde podle scénáře z pořadu Policie v akci. Jak je to ale ve skutečnosti? Odpovídala vedoucí náboru kpt. Ing. Lenka Petříková a tisková mluvčí Královéhradeckého kraje por. Mgr. Lucie Konečná.

1. Policie v akci, realita policejního života - NE

Jedná se o projekt, od kterého jsme se několikrát v minulosti veřejně distancovali, neboť se snaží vypadat jako reálná ukázka policejní práce, což ve skutečnosti není. Postupy, metody a taktika v pořadu zobrazované často neodpovídají realitě a Policie ČR se žádným způsobem na jeho výrobě či přípravě nepodílí.

2. Musím mít policejní školu, pokud chci k PČR - NE

Přijímací řízení k PČR nijak nespecifikuje obor požadovaného vzdělání. Naopak je možné si v rámci PČR zvýšit stupeň vzdělání.

3. Říká se, že policisté jsou hloupí - NE

U PČR má 45% lidí vysokoškolský titul. To sice nemusí být vždy jednoznačnou zárukou inteligence, ale minimálně známkou píle, důslednosti a touhou po seberozvoji, který v rámci práce u PČR probíhá po celou dobu pracovního života. Policisté během své přípravy neustále podstupují školení a výcviky, jelikož musí držet krok ve své problematice, která je často velmi obsáhlá a náročná. Navíc je určitý stupeň vzdělání požadován i pro některé pozice.

4. Jako policista musíš mít zbrojní průkaz - NE

Policista, který byl přijat do služebního poměru je vyzbrojen a proškolen k používání služebních zbraní v rámci plnění služebních povinností. Služební zbraň lze používat pouze při výkonu služby. Policisté jsou pravidelně školeni na manipulaci se služební zbraní a zároveň jsou v rámci služební přípravy pravidelně prověřovány jejich střelecké schopnosti. Pokud si však chtějí pořídit vlastní zbraň, budou zbrojní průkaz samozřejmě potřebovat.

5. Byrokracie od A do Z – ANO I NE

U policie jsou složky, které jsou méně náročné na kancelářskou činnost a jiné více. Odvíjí se to od problematiky, kterou zpracovávají. Více „papírování“ tak můžete očekávat na kriminálce nebo obvodních odděleních, méně pak na zásahové jednotce či pohotovostním a eskortním oddělení.

6. Musíš splňovat výšku, věk a nesmíš mít tetování, pokud chceš k PČR - ANO I NE

V rámci přijímacího řízení není určen žádný výškový limit pro uchazeče. Každý uchazeč však musí splňovat minimální věkovou hranici 18 let. Tetování je povoleno. Nesmí ho však mít uchazeč na obličeji. Na krku je třeba jej při výkonu služby zakrýt. A nesmí se jednat o společensky nevhodné motivy.

7. Peníze z pokut vylepšují rozpočet policie - NE

U státní policie jdou výnosy z blokových pokut do státního rozpočtu. Zatímco blokové pokuty za přestupky obecní nebo městské policie jdou do příjmů obce.

8. PČR se pohybuje v mezích zákona, který stanovují zákonodárci - ANO

Policisté kvalifikují trestné činy podle zákona, který navrhují a schvalují zákonodárci. Výši trestu následně určuje soud. V praxi to znamená, že policisté zpracovávají podklady pro trestní řízení, které následně předají k soudu. Ten následně rozhoduje o budoucnosti pachatele.

9. Přijímací řízení trvá měsíce a na ZOP (základní odborná příprava) nedostávám plat - NE

Přijímací řízení se skládá ze tří částí, který musí uchazeč úspěšně absolvovat, u každého uchazeče je tak délka přijímacího řízení individuální dle jeho možností.  Po nástupu do služebního poměru se policistovi začne automaticky každý měsíc vyplácet plat. Zároveň nastupuje v nejbližším možném termínu na základní odbornou přípravu, získá potřebné znalosti a dovednosti pro výkon služby. Po celou dobu tak dostává nejen plat, ale rovněž má ve škole zajištěnou stravu a ubytování.

10. Po splnění přijímacího řízení můžu rovnou na zásahovku - NE

Práce u PČR je velmi všestranná a je mnoho oddělení, kam lze nastoupit. Každý uchazeč je dopředu s jednotlivými možnostmi seznámen. Na některé pozice je však potřeba mít dostatek praxe a zkušeností, aby mohl o takové místo usilovat.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, Policie České republiky, Česko, Lucie Konečná, zbraň, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Slezák

Vysokoškolský titul ale inteligenci nezaručí. Má nebožka měla titul ze Suchdolské hnojárny, přesto byla blbá jak tágo. (I když se říká, že o mrtvých jen dobře.)

Pondělí, 19. června 2023, 11:12Odpovědět

Jaké mýty se říkají o Policii České republiky?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.