Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sedm týdnů po volbách se podařilo podepsat koaliční smlouvu. Vítězné ANO skončilo v opozici

Více než sedm týdnů trvalo nové vládnoucí koalici domluvit podobu koaliční smlouvy. Kromě Prahy byl Hradec Králové posledním statutárním městem v České republice, které nebylo domluvené na novém vedení. Smlouvu se podařilo podepsat až dnes dopoledne v historickém centru. Členové nové pětikoalice si své funkce oficiálně rozdělí zítra na jednání zastupitelstva.

Vládnoucí skupina se složila z pěti politických subjektů. Utvořila ji koalice HDK a TOP 09, Změny pro Hradec a Zelených, hnutí Rozvíjíme Hradec, ODS a Piráti. Tímto spojením se zástupcům koalice podařilo získat 21 křesel v zastupitelstvu.  

Historicky první primátorkou Hradce Králové se zítra stane Pavlína Springerová, která kandidovala z prvního místa Hradeckého demokratického klubu. „Budu mít na starosti školství a také komise místních samospráv,“ uvedla dnes pro Hradeckou Drbnu. Zároveň dodala, že programové prohlášení bude zpracované nejpozději do konce letošního roku.  

Prvním náměstkem primátorky bude Miroslav Hloušek z ODS. Ten bude mít na starosti rozpočet, městské organizace, sport a dopravu. „Oblast dopravy v Hradci Králové zatím nebyla tímto způsobem řízena. Nejdříve je třeba najít kvalifikovaný personál, který se bude dopravě věnovat i v terénu. Naše sídliště už totiž nezvládají navýšení dopravy ve městě,“ uvedl pro Drbnu Hloušek.  

Rozvoj, dotace a energetiku bude mít z pozice náměstka nastarosti Lukáš Řádek z TOP 09. Územní plán, architekturu a životní péči povede náměstek Adam Záruba za Změnu pro Hradec. „Já si dávám za úkol dokončit územní plán. Už nechci žádné další průtahy a počítám s nyní nastaveným termínem. Tedy rokem 2024,“ uvedl dnes pro naší redakci Záruba.  

Sociální věci, bytová politika a majetek bude v gesci náměstka Pavla Vrbického za Piráty. Pátou náměstkyní bude Ilona Dvořáková z hnutí Rozvíjíme Hradec. Ta si vezme kulturu a cestovní ruch. „Chci se podívat například na festival REGION. Zdá se mi, že poslední dobou ztrácí svoji prestiž,“ uvedla dnes před novináři Dvořáková.  

Samotná rada města bude mít 11 členů. HDK a TOP 09 budou mít tři místa, stejně jako ODS. Po dvou radních budou mít Piráti a hnutí Rozvíjíme Hradec, Změna pro Hradec a Zelení obsadí v radě jedno místo. 

Vítězné hnutí ANO, které v říjnových volbách získalo 24,5 procenta hlasů a stalo se vítězem voleb, skončí v opozici. Získalo 13 zastupitelských křesel, což jim nestačilo k vytvoření většinové koalice s SPD. 

Po posledních volbách vytvořili koalici ANO, ODS, koalice Změna a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených vládla menšinová vláda ANO a ODS.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky podpis, koaliční, smlouva, Hradec Králové, politika, komunální, volby, ANO 2011, koalice, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09, Hradecký demokratický klub, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm týdnů po volbách se podařilo podepsat koaliční smlouvu. Vítězné ANO skončilo v opozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.