Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kam o prázdninách s dětmi na výlet? Do Země Keltů nebo na minihrad

I toto pondělí si na Hradecké Drbně můžete přečíst několik nápadů na místa, kam vzít děti o prázdninách. Dnes vás vezmeme do Chrudimska. Navštivte s námi Zemi Keltů nebo zámek Slatiňany, který nabízí i nebývalé vyžití pro děti.

Keltský skanzen Nasavrky

V Zemi Keltů se vrátíte v čase zpět do mladší doby železné. Jde o jediný skanzen svého druhu ve střední Evropě, který takto věrně zachycuje podobu keltského města. Kromě obytných domů jsou tu k vidění i hospodářské objekty nebo řemeslné dílny. Skanzen se zároveň stále rozrůstá. Vzhled staveb včetně rozmístění je založený na soudobých archeologických poznatcích. 

„Konstrukce obytných budov vycházejí z nálezových situací v Čechách. Menší, především hospodářské, objekty jsou navrženy s ohledem na technologické možnosti našich předků a dle znalostí typově srovnatelných staveb,“ uvádí skanzen na svém webu.

Země Keltů se nachází na okraji Nasavrk, při výjezdu směrem na obec Kameničky.

Zámek Slatiňany

Kromě zámku tu můžete obdivovat i hřebčín, rozlehlý anglický park nebo oboru s jeleny. Vaše ratolesti určitě ocení obnovené dětské hospodářství, kde se knížecí děti učily starat o zvířata nebo tu stanovaly či si hrály na indiány. V zámecké zahradě je zase nejen pro děti připravena hra s názvem Pozdravy z cest, během které poznáte členy zámecké rodiny a vyzkoušíte si své zeměpisné znalosti.

Samotná zámecká expozice nabízí příběhy ze života knížecího rodinného domu. V rámci prohlídky uvidíte nejenom zámecké pokoje, ale i zázemí zámku jako například kuchyni, umývárnu nádobí nebo kotelnu. Z vyhlídkového ochozu zámecké věže jsou k vidění Orlické hory a za příznivého počasí i Krkonoše.  

Ovšem pozor, zámek nemá vlastní parkoviště, je potřeba využít parkoviště městské, ze kterého k zámku vede stoupající stezka.

Kočičí hrádek

V jihozápadní části zámeckého lesoparku ve Slatiňanech najdete miniaturu hradu, takzvaný Kočičí hrádek, oblíbený hlavně u dětí. Miniaturu hradu nechala pro zámecké děti postavit kněžna Vilemína Auerspergová.

„K hrádku se dostanete, když projdete zámeckým parkem k dřevěné brance a pokračujete po asfaltové silnici vzhůru až dojdete k lesu. Tam odbočíte vpravo a budete pokračovat po cestě k nově opravenému stavení Švýcárny. A tam vás už ukazatel nasměruje lesní pěšinou k danému místu,“ informuje Agentura CzechTourism.

Mlýn Skály

Na okraji Slatiňan v okolí pískovcových skal je mlýn z 16. století – Skály. Počátkem minulého století se mlýn pyšnil nejmodernějšími turbínami své doby. Za jeden den dokázal semlít až 25 tun pšenic nebo žita.

„Dnes jsou stroje zakonzervované a pracuje jen vodní elektrárna. V případě nutnosti by ale bylo možné turbíny a mlecí stroje znovu zprovoznit a mouku by tento mlýn dokázal umlít i v případě plného výpadku elektřiny, je totiž jako jeden z mála českých mlýnů plně na vodní pohon,“ informuje agentura CzechTourism. V areálu mlýna je možné se ubytovat, v blízkém rybníce se projet na lodičkách nebo se po okolí projet na koních.

Historická protipožární hláska

Z rozhledny Na Chlumu sice daleko nedohlédnete, protože měří jen deset metrů, přesto stojí za to ji vidět. Neobvyklá stavba sloužila jako protipožární hláska a také k výhledu na dnes již zrušenou mysliveckou oboru. Věž najdete na jižním úpatí kopce Hůra, asi tři kilometry západně od centra Slatiňan.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy | Zdroj Kudy z nudy, Země Keltů

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, děti, Čechy, Chrudimsko, zámek, Keltové, skanzen, Slatiňany, mlýn, okres Chrudim, Drbna.cz, Nasavrky, CzechTourism, střední Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o prázdninách s dětmi na výlet? Do Země Keltů nebo na minihrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.