Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradcem putují kamínky na podporu Ukrajiny. Někoho potěší, někoho štvou

, aktualizováno 30. května 2022, 0:00

Hradcem Králové a dalšími místy nejen na východě Čech putují kamínky v ukrajinských barvách. K vidění jsou žlutomodré vlajky, symboly míru nebo obrázky slunečnice, která je ukrajinskou národní květinou.

Už několik let malované kamínky putují po celém Česku. Nalézt je můžete kdekoliv – ve městě, v přírodě, na chodníku, v trávě, na zídce plotu. Lidé na oblázky malují zvířátka, květiny, postavičky, ale často také reagují na aktuální dění – mistrovství světa v hokeji, Vánoce, Halloween nebo také válku na Ukrajině.

Na druhé straně malovaného kamenu je poštovní směrovací číslo místa, kde byl namalovaný. Úkolem nálezce by mělo být kámen vyfotit, napsat na sociální sítě, kde byl nalezen, a poslat ho zase dál do světa. Kamínky tak nakonec můžou procestovat celou republiku.

Řada malířů svými výtvory vyjadřují podporu válkou zasažené Ukrajině. Obyčejný kamínek pak může přinést spoustu povzbuzení. „V okamžiku největšího zoufalství (mám rodinu na Ukrajině) jsem zahlédla tento kamínek. Měla jsem na malý okamžik pocit, jako by mi tím někdo řekl: Neboj, všechno bude dobré. Děkuji za něj a posílám jej na Ukrajinu,“ píše na sociální síti Facebook Viktorie Duková.

Některým „kamínkářům“ se ale kamínky v barvách Ukrajiny nezamlouvají a kritizují malíře za zatahování politiky do hry. „Je mi jich líto, je to blbý, ale nestačí toho plné zprávy a zasypaná Facebooková zeď? Musí to být vážně ve všech skupinkách?“ ptá se uživatelka Barbora Daňková. „Je to šílené, je mi líto, těch rodin, vojáků… Ale tady prosím ne, nechte aspoň nějaké místo bez následků války... Děkuji,“ přidává se Vendula Hájková Spáčilová.

Z „pro-ukrajinských“ kamínků je nejčastěji vidět vlajka, nálezci ale mohou narazit i na různé symboly, holubici míru nebo třeba na obrázek největšího letounu na světě – An-225 Mrija, jehož domovské letiště Hostomel se stalo jedním z cílů ruských útoků. Předek legendárního letadla byl po náletu kompletně zničen, poškozena byla i křídla a část motorů.

Malování kamenů se stalo velkým trendem hlavně v době covidu, kdy lidé nemohli cestovat. Cestu malovaných oblázků lze sledovat v několika Facebookových skupinách, kde se nálezci a malíři sdružují. Tedy za předpokladu, že nálezce svůj objev na sociální síť nasdílí.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Kamínky

Štítky kamínky, malování, Ukrajina, Facebook, sociální sítě, podpora, Hradec Králové, malíř, Česko, sociální síť, Halloween, ruská invaze na Ukrajinu, Mistrovství světa v ledním hokeji, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradcem putují kamínky na podporu Ukrajiny. Někoho potěší, někoho štvou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.