Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

109. ČEZ Primátorky přináší propojení sportu a umění

PR článek

Sport sám o sobě probouzí emoce, často se odehrává ve velmi zajímavém prostředí. Veslování tyto dva atributy dokonale splňuje, a tak je skvělou inspirací k umělecké tvorbě. Nadcházející 109. ročník českého nejprestižnějšího veslařského závodu doplní výstava s příznačným názvem ROW ROW ROW. Divákům se nabídne 11 předních českých výtvarníků. V termínu 27. května až 9. června ji bude hostit Kobka č. 17, která stojí na smíchovském břehu Vltavy HOřejšího nábřeží a zároveň nedaleko cíle závodu.

Veslování je čistý, přehledný a elegantní sport, k němuž je potřeba výborná technika a fyzické síly. Jen hrstka sportovců má za tělocvičnu klidnou hladinu obrovské vodní plochy a zanechává za sebou útlou stopu, která se záhy rozplyne. Jednotlivé disciplíny navíc kloubí nutnost poradit si sám se zodpovědností za výkon celého týmu. Sport nabízí umělcům širokou paletu inspirace. Díla ve výstavě ROW ROW ROW reagují na nejtradičnější český závod, ke kterému se váže celá historie veslování v Česku. „Vyznačují se osobitým rukopisem, přičemž jejich stylové rozpětí zahrnuje expresivní, realistický i abstraktní projev. Celek slibuje zajímavou dynamickou, nevšední podívanou, jež se vymyká z běžné galerijní výstavní rutiny,“ upozorňuje na netradičnost kurátor výstavy Petr Volf.

Prostor komunitní Kobky č. 17 otevírá své brány vernisáží již 26. května v 19 hodin. Následně pak mohou návštěvníci přicházet od úterý do pátku mezi 15:00 a 20:00, v sobotu a v neděli od 11:00 do 17:00, a to až do 9. června.

K vidění budou obrazy, sochy, grafiky, fotografie nebo videoart. Třeba malířka Alena Anderlová dodala celý soubor pláten. K vidění budou také akvarely hudebníka a výtvarníka Milana Caise, malby Marka Číhala, Jiřího Hauschky, Karla Jerie či abstrakce Karla Štědrého. Julis Reichl přidal velkoformátový cyklus tří obrazů, Michal Cihlář grafiku, sochařka Paulina Skavová zbrusu nový objekt a Zuzana Bahulová video. Věhlasné studio Tomski&Polanski, které stojí také například za plakáty 109. ČEZ Primátorek a dalších sportovních akcí, přidá k dobru ilustraci.

Zhlédnout tuto výstavu, která je inspirovaná legendárním veslařským soubojem na Vltavě, se nabízí přímo o víkendu 4. - 5. června. Vychutnejte si sportovní napětí, adrenalin, ale také klidnou chvíli v expozici. Primátorky píšou svou historii už od roku 1910 a jsou vnímány jako jedna z největších události svého druhu v Česku a jako největší regata ve střední Evropě. Závod se těší velké oblibě i ve světě, a tak se kromě českých posádek účastní i zahraniční. Štafetu pořadatelských klubů tohoto ročníku napínavého závodu přebírá VK Smíchov. „Veslařský klub Smíchov těší, že bude hlavním pořadatelem tohoto tradičního závodu v roce, kdy oslaví 95 let od svého založení. Doufáme, že bude na co se dívat a uvidíme závodit ty nejlepší české veslaře,“ říká jeho předseda Václav Maleček. Loni se Primátorek zúčastnilo 1010 veslařů ve 130 posádkách a letos by měla být čísla ještě vyšší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČEZ, primátorky, sport, umění, kultura, výstava, veslování, Vltava, Česko, primátor, Karel Štědrý, Jiří Hauschka, Václav Maleček, Paulina Skavová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

109. ČEZ Primátorky přináší propojení sportu a umění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.