Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec Králové ve sporu o stadion koupí za 20 milionů pohledávku za ABD

Město Hradec Králové koupí od banky UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia její pohledávku za společností ABD Invest, s níž město vede vleklý spor týkající se přestavby zimního stadionu. Koupí pohledávky v hodnotě 102 milionů korun za 20 milionů korun by město mělo získat významně lepší pozici ve sporu s ABD Invest. Koupi pohledávky dnes schválili zastupitelé města.

Hradec Králové kontrakt s ABD Invest uzavřel v roce 2006 a měl trvat do roku 2022. Projekt počítal s tím, že firma jako nájemce promění stadion v moderní arénu bez toho, že by město muselo naráz investovat stamiliony korun. Rekonstrukci mělo město splácet ročně 25 miliony korun a dále mělo ročně platit 12 milionů na provoz. Celkem měla firma dostat 610 milionů. Na rekonstrukci si ABD Invest vzala u UniCredit Bank úvěr.

Na jaře 2011 radnice začala tvrdit, že kontrakt je pro město nevýhodný. V roce 2012 město oznámilo, že při vzniku smlouvy byl obejit zákon o veřejných zakázkách, a smlouva je tedy neplatná. Město firmě kontrakt vypovědělo. Soudy smlouvu označily za neplatnou a Hradec Králové poté stadion v prosinci 2013 od firmy převzal.

Následný spor mezi Hradcem Králové firmou ABD o zaplacená a provedená plnění při rekonstrukci pokračoval u soudu a dosud neskončil. ABD Invest podle Finka po radnici dosud žádá zhruba 240 milionů korun z titulu úhrady úvěru a úhrady údajně nezaplacených prací. Naopak město chce zpět asi 140 milionů korun za práce, které ABD Invest údajně neudělala.

„Odkupem pohledávky se naše pozice zásadně mění,“ řekl Fink zastupitelům. Nevyloučil, že by mohlo být mezi městem a firmou obnoveno takzvané mediační jednání, které by mohlo celý spor ukončit. Dosud město ve svých rozpočtech mělo blokovanou sumu 81,9 milionu korun na případné vypořádání sporu.

V kauze pronájmu a rekonstrukce stadionu čelil trestnímu stíhání pro pokus o porušení povinnosti při správě cizího majetku bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Malíř (VPM). Podle spisu mohla městu vzniknout škoda 26 milionů korun. Malíř obžalobu od začátku odmítal a v roce 2015 jej hradecký krajský soud pravomocně obžaloby zprostil.

Na stadionu hraje zápasy a má zázemí extraligový klub Mountfield HK, v němž po polovině akcií mají město Hradec Králové a firma Mountfield. Chodu klubu se spor města s firmou ABD Invest nijak nedotýká.

Autoři | Foto Česká národní banka

Štítky Hradec Králové, zastupitelstvo, soud, peníze, pohledávka, rekonstrukce, UniCredit Bank Slovakia a. s., UniCredit, Mountfield Hradec Králové, Mountfield

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové ve sporu o stadion koupí za 20 milionů pohledávku za ABD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.