Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nový pavilon jičínské nemocnice bude stát na historickém pohřebišti. Archeologové našli vzácné artefakty

Před každou velkou stavbou přijdou nejdřív archeologové a místo pořádně prohlédnou. V případě stavby nového multifunkčního pavilonu v jičínské nemocnici se potvrdilo, že jde o správný postup. Pod budoucí budovou totiž našli unikátní neolitické sošky.

Archeologický průzkum na místě budoucího pavilonu A začal v září loňského roku. Archeologové postupně zdokumentovali přes sto vzácných nálezů. Většinu tvořily sídlištní jámy z mladší doby kamenné.  

„Z tohoto období se podařilo zachytit půdorysy dvou neolitických takzvaných dlouhých domů, přidružené zásobní a odpadní jámy. V tomto prostoru fungovalo i několik dílen na výrobu kamenné industrie,“ řekl archeolog jičínského muzea Jiří Unger. Právě v těchto dílnách archeologové našli například sekery, ruční mlýnky, brousky a samotné suroviny na jejich výrobu.  

Pravděpodobně nejcennějším nálezem je zhruba sedm centimetrů velká část levé paže z vypálené hlíny. Na jeho povrchu je patrné zdobení. Kus sošky vznikl v období neolitu. Tedy zhruba před sedmi tisíci lety.  

„Antropomorfní neolitické sošky jsou na našem území nacházeny především na Moravě v prostředí kultury s moravskou malovanou keramikou, v Čechách jsou známy pouze čtyři desítky různých torz a fragmentů,“ vysvětluje Unger.  

Historické pohřebiště přímo pod areálem nemocnice 

Dalším nálezem je pohřebiště z přelomu pozdní doby bronzové a starší doby kamenné. „Doposud bylo odkryto šest hrobů, které jsou tvořeny souborem různého počtu keramických nádob, z nichž obvykle jedna sloužila jako urna, kam byl vsypán popel zemřelého, ostatní nádoby pravděpodobně obsahovaly potravinové milodary či byly použity při pohřebních rituálech,“ dodává archeolog jičínského muzea.  

Tyto nálezy patří do stejného časového období jako artefakty, které archeologové objevili před zahájením stavby lékárny a nového vjezdu do areálu nemocnice. Ty se nachází několik desítek metrů od současného staveniště. 

Nemocnice v Jičíně má nový vjezd a lékárnu. Ta doposud nemocnici chyběla

Modernizace hlavního vjezd do areálu krajské Oblastní nemocnice Jičín, včetně výstavby nové vrátnice, lékárny a vybavení, vyšla na 48 milionů korun. Lékárna v zařízení chyběla a pacienti museli do lékárny vzdálené více než půl kilometru. Příprava...

„Pokud tyto nálezy zkombinujeme se staršími nálezy z okolí nemocnice, tak zde vidíme poměrně rozsáhlou vesnici z mladší doby kamenné a pohřebiště takzvaných kultur popelnicových polí,“ dodává jičínský archeolog. 

Samotné artefakty si bude moct prohlédnout i široká veřejnost. Od 11. března do 17. dubna budou k vidění v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně. Půjde o artefakty, které se podařilo najít a zachránit během archeologického průzkumu v roce 2021. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky archeolog, nález, Jičín, nemocnice, areál, pavilon, soška, nástroje, pohřebiště, výstava, foto, Jiří Unger, muzeum, Česko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon jičínské nemocnice bude stát na historickém pohřebišti. Archeologové našli vzácné artefakty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.