Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Většina lidí si letos dovolenou vzít nenechalo, ze zahraničí vede hlavně Řecko a Chorvatsko

Prázdniny, které prožíváme, jsou už podruhé za sebou v mnohém netypické. Zatímco v loňském roce se ale řada lidí rozhodla dovolenou vynechat, nejčastěji z finančních důvodů, letos je to jinak. Většina lidí si dovolenou dopřeje, nejčastěji v tuzemsku. Ze zahraničí pak vedou hlavně Řecko a Chorvatsko.

Jaké jsou letošní plány a již uskutečněné dovolené během probíhajících prázdnin zjišťovala anketa na webu Profesia.cz. 28 procent respondentů odpovědělo, že se nechtějí stresovat a omezovat měnícími se opatřeními a raději stráví dovolenou v Čechách. Dalších 18 procent zůstane také v tuzemsku, ale dovolenou by zde trávili i bez vlivu covidu. Třetina respondentů vyráží do zahraničí – 14 procent i přes komplikace s omezeními, a dalších 19 procent s tím, že jim tento fakt dovolenou nezkazí. To, že letos neplánují žádnou dovolenou, odpovědělo 21 procent lidí.

Ne všichni ale letní měsíce využijí na rekreaci. „Jsou obory, které se snaží alespoň zčásti obnovit činnost, zejména kultura, gastronomické provozy, služby volnočasového, relaxačního či zábavního charakteru, nebo ty spojené s cestovním ruchem. Řada firem má v létě velmi napilno z toho důvodu, že se jim po útlumu podařilo získat velké množství zakázek a potřebují je splnit. Ale mnoho lidí se naopak rozhodlo letní měsíce využít k relaxaci, protože jim uplynulé období dalo zabrat,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

V loňském roce ve stejné anketě 64 procent lidí odpovědělo, že volno mít o prázdninách nebudou - 34 procent z finančních důvodů, 15 procent si vybralo dovolenou na jaře v době karantény a zbývajících 15 procent proto, že v létě na dovolenou prostě nejezdí. 

Vloni i letos nejvíce lidí tráví volno v České republice, i když vloni jich bylo více. Podle průzkumu agentury STEM/MARK chtěli lidé hlavně podpořit tuzemský cestovní ruch. Letos lidé vyráží více do zahraničí než vloni, přestože je situace kolem koronaviru komplikovanější a cestovatelé musí sledovat neustále se měnící podmínky pro vycestování i návrat z dovolené. Měsíce uzávěr ale zcela evidentně podpořily chuť lidí cestovat.

„U leteckých zájezdů vede jednoznačně Řecko a řecké ostrovy, u autokarových zájezdů a pobytů s vlastní dopravou pochopitelně Chorvatsko. Preference českých turistů se u nás nemění, drží se stejně po mnoho let,“ prozrazuje Eva Němečková, mluvčí cestovní kanceláře Čedok.

Prudce stoupl také zájem Čechů o karavany a obytné vozy. Ty jsou oblíbené nejenom pro dovolenou v tuzemsku, mezi žádaná místa patří například okolí rakouských jezer nebo italské pobřeží. „Podle údajů Asociace kempování a karavaningu zájem o obytná auta meziročně vzrostl až o 200 procent,“ uvádí Pavla Skolil z firmy Morelo CZ, která se prodejem obytných vozů zabývá.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/Michaelle Raponi

Štítky dovolená, moře, tuzemsko, prázdniny, Řecko, Chorvatsko, covid-19, průzkum, Česko, Michal Novák, Čedok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina lidí si letos dovolenou vzít nenechalo, ze zahraničí vede hlavně Řecko a Chorvatsko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.