Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekStředa, 18. srpna 2021, 13:00
Dva dny gastronomických zážitků, po oba dny na cooking stage Zdeněk Pohlreich, vybrané místní podniky i extrémní catering, delikatesy oceněné „Oscarem“, vinařství, pivovary, bary, a hlavně pohodová atmosféra. To je v kostce Prima Fresh festival 2021. Prostě festival je zpět a na svojí tour pokračuje v Pardubicích 28. – 29. srpna.
„Nevzdali jsme to a věříme, že nás v tom nenecháte. Těšíme se na vás,“ vzkazuje všem pravidelným návštěvníkům festivalu jeho pořadatel Petr Jirásek a dodává: „Situace není pro nikoho z nás jednoduchá, festival je ale naše vášeň a děláme, co můžeme, aby si to všichni užili, skvěle si pochutnali a dobře se bavili. Děkujeme těm, kteří nám zachovali přízeň, a díky kterým letos budeme moci otevřít festivalové brány.“ Prima Fresh festival se přesunul z Plzně do Pardubic, kde otevře své brány v areálu dostihového závodiště ve dnech 28. a 29. srpna.
Rozmanité chutě a vůně exotiky, ale také voňavá pečená žebírka s BBQ omáčkou, šťavnaté kousky vepřového pastrami, kouřem ovoněné steaky přímo z grilu nebo křehké maso z mořských ryb a pochopitelně vyhlášené místní restaurace. To je jen malý výčet toho, co letos nabídne Prima Fresh festival.
Můžete vyzkoušet třeba krátkou zastávku v Mexiku pod dohledem podniku Taco Truck Mexicali, který má v nabídce speciální tacos de Camaron - grilované krevety, s mangem, guacamole, pico de gallo a koriandrem. A co třeba sushi z druhé strany polokoule? Žádný problém, podnik Detail Sushi bude servírovat sushi rolky v designové řase nebo třeba poké wakame. Do Vietnamu se podíváte s Restaurací u Petra díky jejich menu v podobě salátových závitků s krevetami a HOISIN omáčkou nebo mangového salátu s hovězím masem. Mořské plody bude servírovat podnik MOLINA chef on the Road, který má v nabídce třeba krevetové taco s avokádovou salsou, freshem z červeného zelí a limetkou, a pochopitelně také nejčerstvější ústřice na ledu.
Diváky kuchařských show určitě nezklame menu od Chili Ta Thuy, které bude připravovat veganský podnik Jídlo baví. Tady se bude servírovat poke s vegan lososem z mrkve, edamame fazolky, mango salsou, zelím a mátovou majonézou.
Klasika nesmí chybět, proto je tu menu od podniku Tasty restaurant, kde si pochutnáte na míchaném hovězím tataráku z vyzrálého hovězího masa s kyselou okurkou, kapary, žloutkem, hořčicí, kečupem a domácí bagetkou s anglickou hořčicí zapečenou cheddarem. Když jsme u pořádného masa, tak Meat Art chystá pikantní hovězí líčka v briošce nebo vepřovou porchettu a k tomu se podává domácí focaciia. Pozor, tohle menu se bude připravovat přímo před očima strávníků na grilech Big Green Egg.
Kdo by měl masa pořád málo, ať se připraví na zvěřinové hody od Českomoravské myslivecké jednoty. Budou kančí řízečky s lehkým bramborovým salátem, steak z jelena nebo muflon na česneku. Specialitky má na jídelním lístku také pražský podnik Husí játra, jako třeba kachní prsa ala Rossini s pečenými Foie gras a lanýži. Z místních podniků se můžete těšit na restauraci U Bílého Koníčka, nebo To je Bistro. či Pivovarské Domy.
Kdo má na cestách rád extrémy, ten si také přijde na své. I tentokrát přijede Petr Ocknecht se svým hmyzím menu a Extrémní catering bude servírovat krokodýlí gaspáčo nebo bizoní tatarák a další až neuvěřitelné speciality.
„Pro návštěvníky to bude skutečně taková gastronomická cesta kolem světa, kde si budou moci užít všechny typické chutě a vůně,“ dodává Petr Jirásek.
Tváří festivalu je několik let Zdeněk Pohlreich, jehož skvělá kuchyně, vtipné poznámky a zábavné kuchařské show budou součástí programu Prima Fresh festivalu i v roce 2021, a to po oba festivalové dny na nové grilovací Big Green Egg Cooking stage. Seznam známých tváří doplní kuchař Pavel Sapík, kapitán českého nároďáku Honza Horký, odborník na přípravu hmyzu Petr Ocknecht, specialista na kávu Roberto Trevisan nebo šéfredaktorka časopisu Prima Fresh Klára Michalová. Milovníci sladkého zajásají, protože pozvání přijala autorka kuchařek a uznávaná cukrářka Iveta Fabešová.
Nová situace přinesla ale také nové příležitosti, letos bude uvedena novinka v podobě „hybridního festivalu“, který bude částečně v online formátu. „Milovníci dobrého jídla si budou moci objednat degustační menu vybraných restaurací, víno nebo pivo z pohodlí svého domova, nebo si vybrané menu nechat dovézt na piknikovou deku v parku. Tuto službu bude možné díky partnerovi festivalu Dáme Jídlo využít nejen během dvou dnů konání festivalu, ale i s přesahem týdne po jeho skončení. Aby fanouškové festivalu o nic nepřišli, nabídneme jim i live stream nejdůležitějších momentů festivalového programu,“ popisuje letošní novinku Petr Jirásek.
And the winner is…. Tak by mohlo znít ohlášení pro vybrané pochoutky nově nabízené na festivalu. Letos totiž budou moci návštěvníci v zóně s názvem Great Taste Awards ochutnat delikatesy, které získaly ocenění právě ocenění „Great Taste Awards“. Ceny uděluje britská organizace Guild of Fine Food, a ve světě potravin je srovnáváno s filmovým Oscarem. Mezi oceněnými podniky jsou třeba Melememaso, Pražská čokoláda nebo My-Chilli. Nezapomnělo se ale ani na místní výrobce a podnikatele, a své stánky zde budou mít držitelé titulu MLS pardubického kraje.
Ti, kdo si nedokážou představit den bez šálku voňavé kávy, se budou moci těšit na širokou nabídku v Coffee zóně. Roberto Trevisan ve své Škole kávy naučí, jak kávu správně připravit, prozradí, jak důležité je pražení kávových zrnek a odhalí tajemství latté art. Pivaři najdou to nejlepší v Pivní zóně, kde budou vybrané minipivovary lákat k ochutnávce svých speciálů. Pardubice bude reprezentovat Pardubický pivovar, který se pyšní dlouholetou tradicí vaření piva. Chlazené pivečko doveze také třeba Beranův pivovar nebo Pivovar Chroust. Z Plzně dorazí Raven ten se zaměřuje na svrchně kvašená piva zahraničních stylů.
Říká se, že ve víně je pravda, a pravda je taková, že přijedou vinaři z Moravy. Prima Fresh festival je totiž jednou z akcí, kterou podporuje Vinařský fond. Vinaře najdou hosté festivalu ve Vinařské zóně, kde budou probíhat řízené degustace, na které je potřeba v předprodeji zarezervovat místo na webu Prima Fresh festivalu.
Kdo raději místo vína něco tvrdšího, přijde si na své v barové a chillout zóně. Širokou nabídku rumů bude možné ochutnat u stánku RUMAKO – World of exclusive spirits a z nabídky ginů si jistě vyberete u Gin Mare - Premier Wines & Spirit.
Pořadatelé myslí i na ekologii a maximálně omezují používání jednorázových plastů, proto sklenice a příbory s sebou.
Festivalovou atmosféru bude po oba dny dotvářet hudební program na hlavním pódiu, kde si návštěvníci v kombinaci se skvělým jídlem a pitím vychutnají to nejlepší z tradice soulu, jazzu a pop music v podání uskupení Hermès Karel & HK Dancers.
„Nebudete u sebe muset mít hotovost, hledat drobné a při tom udržet talířek s jídlem a drink v jedné ruce. Zavádíme nový způsob placení čipem. Stačí k tomu náramek s čipem, který přiložíte k zařízení u prodejce. Veškerou útratu pak přehledně uvidíte ve svém mobilu,“ shrnuje výhody nového způsobu placení s NFCtron pořadatel Petr Jirásek. Náramek je možné za 20 korun zakoupit na místě a dobít platební kartou, hotově nebo pomocí aplikace Apple Pay a Google Pay. Každý z prodejců je vybaven terminálem, ke kterému čip přiložíte, a tím zaplatíte. Zbylý zůstatek si můžete vrátit na bankovní účet bez omezení a zdarma do 14 dnů od skončení akce. A to jednoduše přes elektronickou účtenku. Všechny důležité informace ohledně placení najdete na NFCtron Point.
Na dětské návštěvníky je festival také připraven. V MonPeri Baby zóně pro kojence a batolata najdou maminky a jejich ratolesti zázemí pro kojení, krmení, přebalování a odpočinek. Zdarma zde budou k vyzkoušení plenky a ubrousky MonPeri. Větší děti zabaví Primáček, zábavné atrakce nebo kreativní koutek pro malé zvídavce.
Vstupenky v předprodeji lze zakoupit na webu festivalu. Cena vstupného v předprodeji na oba festivalové dny je 150 korun. ZTP a děti do 140 cm mají vstup na festival zdarma. Nově je letos možné ke vstupence za symbolickou cenu získat festivalovou skleničku na víno od Crystalexu. Za 179 korun je v ceně dvoudenní vstup včetně skleničky.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.