Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzeum východních Čech mapuje paneláky a každodenní život za socialismu

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se chce zaměřit na opomíjenou dobu od roku 1950. Badatele zajímá hlavně výstavba sídlišť v regionu, ale i poznatky z každodenního života, například vzpomínky na prvomájové průvody nebo na Vánoce.

„Naše generace má často pocit, že věci z éry tzv. výstavby socialismu v tehdejším Československu nemají žádnou hodnotu. Je to hodně dáno tím, že jsme tehdy toužili po západním zboží, které pro nás bylo vzácné a nedostupné, a obdivovali jsme styl života ve svobodném světě. Dnes často převládá zbytečný pocit, že se máme za uplynulá desetiletí stydět. Jenže, ať již to bylo s námi v druhé polovině 20. století jakkoliv, byla to součást našich dějin, kterou nelze smazat. Naším úkolem je proto zdokumentovat ji, než nenávratně zmizí. Zhodnocení ať provedou ti, kteří přijdou po nás a pohlédnou na tu dobu s objektivním odstupem,“ říká ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich.

Muzeum proto spustilo dokumentaci života v letech 1950 až 2000. Nedílnou součástí této éry je i výstavba paneláků, proto muzeum přivítá jakékoli historické fotky, plánky nebo vzpomínky pojící se ke vzniku panelových domů. Cílem má být geodatabáze panelových sídlišť v celém Královéhradeckém kraji a vznik 3D modelů sídlišť tak, jak vypadaly na přelomu 70. a 80. let. Muzeum chce vytvořit i modely sídlišť, které byly plánované, ale nikdy nevznikly.

Kromě paneláků badatele zajímá i všední život z uvedené doby – vzpomínky na školní docházku, taneční, prvomájové průvody, na Vánoce nebo Velikonoce. Muzeum se proto zároveň obrací na veřejnost s prosbou o poskytnutí zajímavých předmětů.

Informace mohou lidé muzejníkům posílat na e-mail sidliste@muzeumhk.cz nebo se s nimi domluvit na telefonu +420 722 955 567.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Muzea východních Čech

Štítky muzeum, panelák, sídliště, historie, socialismus, Muzeum východních Čech, panelový dům, stavba, Vánoce, Petr Grulich, Velikonoce, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech mapuje paneláky a každodenní život za socialismu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.