Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klub odevzdal v rámci zbraňové amnestie pevnostní kanón. Nakonec mu zůstane

Na odbor služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, se v polovině června obrátil muž, jako statutární orgán jednoho hradeckého klubu. Ohlásil, že klub vlastní v jednom z řopíků v Orlických horách nefunkční pevnostní kanón. Byl zaevidován a jelikož je nefunkční, mohl být v objektu ponechán.

Pevnostní kanón byl dovezen v minulých letech z Francie. Aby klub zabránil pochybnostem a spekulacím, byl zvolen postup dobrovolného oznámení v rámci zbraňové amnestie. Díky tomu je možné získat ke kanónu doklad nebo potvrzení podle současné platné legislativy.

Jelikož je kanón umístěn v objektu předválečného československého hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi a je i zabezpečen elektronicky, mohl být ponechán na místě,“ sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Na místo přijel specialista z odboru služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu společně s expertem z odboru kriminalistické techniky a expertíz. Ve spolupráci se členy klubu zjistili, že jde o pevnostní poloautomatický protitankový kanón vzor 36 ráže 47 mm.

„Potvrdili jeho nefunkčnost poškozením a degradací korozí, kterými se stal kanón trvale a nevratně nepoužitelným ke střelbě. Kanón je teď veden i v systému Centrálního registru zbraní jako zbraň kategorie D, pod kterou nově spadají i neaktivní torza zbraní,“ doplnila mluvčí.

Na jaře byl v kraji "vrácen" tank

Letošní zbraňová amnestie byla vyhlášena v Královéhradeckém kraji 30. ledna. Zatím bylo odevzdáno 187 zbraní a 3116 kusů střeliva. V roce 2009 lidé odevzdali 600 zbraní, o pět let později pak 335 kusů zbraní.

Podobný případ řešili policisté i na jaře, kdy se chtěl majitel tanku a samohybné houfnice ujistit o jejich správném znehodnocení. Na základě vydaného povolení a pod kontrolou policie, provedli pracovníci odborné firmy takové úpravy, které odpovídají současným předpisům. Tyto válečné zbraně už tedy nepředstavují žádné nebezpečí.

Lidé mohou beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně ještě pár dní. Zbraňová amnestie totiž končí posledního července. Chceme však upozornit, aby v žádném případě na služebny nenosili nalezenou munici nebo podezřelé předměty, ať zavolají na linku 158,“ sdělila Kormošová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Pevnostní kanón, opevnění, Orlické hory, zbraňová amnestie, Policie ČR, zbraň, amnestie, Královéhradecký kraj, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klub odevzdal v rámci zbraňové amnestie pevnostní kanón. Nakonec mu zůstane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.