Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kde bydlí princezna? Tipy na prohlídky zámku pro děti bez dlouhého historického výkladu

Mami, a kde bydlí princezna? A můžeme se tam jít podívat? Možná se vás ptají i vaše děti. Jenže upřímně, většina zámeckých prohlídek moc pro děti není, alespoň ne pro ty menší. Nabízíme proto přehled, kam vzít i ty nejmenší, kteří se o život královské rodiny zajímají.

Historický přehled o vzniku a proměně sídla, jeho historičtí majitelé nebo popis jednotlivých obrazů a řady dalších cenných artefaktů v zámku – to jsou všechno velmi zajímavé informace, jenže většinou ne pro naše děti. Ty spíš zajímá, kde princezna spala a jestli měla i nějaké hračky. Naštěstí je řada zámků, které myslí i na ty nejmenší.

Zámek Ratibořice

Po celý červenec zámek Ratibořice pořádá speciální dětské prohlídky, na kterých děti provede prvním patrem zámku schovanka paní kněžny, komtesa Hortensie. Ta dětem povypráví o životě na venkovském sídle, ale i o etiketě, módě, účesech a oblékání. Děti se dozví i o povinnostech malých dam i slečen a o tom, jak trávily volný čas. Prohlídka zabere zhruba půl hodiny a na jejím konci se děti budou moci s komtesou vyfotit.

Dětské prohlídky tu probíhají každý den mimo pondělí v 10, 11, 12, 14 a 15 hodin. Prohlídky jsou vhodné pro děti od čtyř let a vstupenky je možné rezervovat předem.

Zámek Loučeň

Pro děti už od tří let jsou určené speciální dětské prohlídky na zámku Loučeň. Provádět je bude kněžna Marie, princezna Karolína nebo zámecký komorník a ukáží jim přesně to, co děti zajímá. Jak se na zámku žilo, stolovalo, jaké měly šlechtické děti oblíbené hračky, co jim na zámku chybělo ve srovnání s dnešní dobou nebo co měly proti nám naopak navíc.

Děti si navíc budou moci zazpívat v hudebním salonku, kde koncertoval Bedřich Smetana, nebo usednou ke knížecí tabuli v zámecké jídelně. Jejich úkolem bude také najít ztraceného kocourka z princovy ložnice nebo najít dveře do tajné zámecké chodby. Dětské prohlídky jsou tu denně ve 12, 14 a 15 hodin.

Hrad a zámek Staré Hrady

Prohlídky přizpůsobené dětem mají i na Starých Hradech, kde nabízí kombinaci historie a pohádky. Během prohlídkového okruhu „Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I.“ Mohou děti objevovat více než třicet druhů draků a dráčků a také se například dozví, proč mají draci k obědu a k večeři nejraději krásné princezny.

Na Starých Hradech nabízejí také prohlídku zámeckého pohádkového sklepení se zvukovými a světelnými efekty nebo prohlídku hradní pohádkové půdy. Děti tu také mohou absolvovat rychlokurz létání na koštěti.

Prohlídkami provázejí pohádkové bytosti a děti v areálu potkají také bílé pávy, miniovečky a další zvířátka.

Zámek Dětenice

Na zámku v Dětenicích kromě klasických prohlídek nabízejí i netradiční pohádkové prohlídky s příběhem pro celou rodinu. Dozvíte se, kdo napraví nezbednou princeznu, stanete se součástí pohádky a prohlédnete si zámek. V zámeckých komnatách během pohádkové prohlídky O napravené princezně prožijete příběh princezny, který možná i dobře znáte.

Na pohádkové prohlídky mají děti do tří let vstup zdarma, na běžné prohlídky mají vstup zdarma děti až do šesti let.

Zámek Náchod

Také náchodský zámek nabízí během prázdninových měsíců prohlídky pro malé návštěvníky, které provede sám vévoda Petr Biron nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Děti se během půlhodiny dozvědí něco málo z historie a vyslechnou si pohádku o náchodském zámku. Speciální prohlídky se konají od úterka do neděle každou hodinu, vždy v celou. Pořadatelé ale doporučují si místo na prohlídce minimálně den předem rezervovat.

Zámek Litomyšl

Na zámku v Litomyšli pořádají celé prázdniny zkrácené prohlídky s názvem Letní pozastavení. Ty jsou určeny jak pro rodiny s menšími dětmi, nebo pro ty, kteří mají méně času, ale je jim líto místní zámek bez povšimnutí minout. Zkrácené půlhodinové prohlídky provedou návštěvníky deseti nejkrásnějšími místnostmi zámku. Konají se od úterka do neděle vždy v 10:35, 14:45 a 16:30.

Ohodnoť článek

Foto zámek Ratibořice, Náchod, Staré Hrady, Dětenice, Litomyšl | Zdroj zámek Loučeň, Kudy z nudy, zámek Litomyšl, hrad a zámek Staré Hrady, zámek Dětenice, zámek Náchod

Štítky zámek, hrad, akce, pro děti, prohlídky, rodina, výlet, princezna, Náchod, Ratibořice, Loučeň, Staré Hrady, Dětenice, Litomyšl, pohádka, zámek Ratibořice, Bedřich Smetana, František Josef I., Petr Biron, Zámek Litomyšl, Starý hrad, zámek Loučeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde bydlí princezna? Tipy na prohlídky zámku pro děti bez dlouhého historického výkladu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.