Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji půjde na pěti místech volit z auta

V Královéhradeckém kraji budou moci lidé v karanténě v podzimních volbách hlasovat z auta na pěti místech. Drive-in stanoviště budou ve všech pěti okresních městech, v Hradci Králové, Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou. Poslanci v srpnu schválili zákon, podle kterého mohou hlasovat i lidé v karanténě a izolaci. Volby si podle zákona řeší města a obce.

Drive-in stanoviště v Hradci Králové bude ve dvoře magistrátu na adrese třída Československé armády 408. V Rychnově nad Kněžnou budou moci lidé odvolit v areálu fotbalového stadionu, v Náchodě v budově bývalé celnice na adrese Kladská čp. 272, v Trutnově v hasičské zbrojnici v Horním Starém Městě a v Jičíně v bývalých kasárnách. Voliči v izolaci a v karanténě ještě mohou podle zákona využít druhý způsob hlasování a pozvat si komisi domů.

Členů volebních komisí je dostatek

Některá města ale hlásí menší zájem seniorů o práci ve volebních komisích. "Počty lidí v komisích jsou naplněny. Byl menší zájem, zejména ze strany důchodců, nepochybně obavy z COVID-19," řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Jičín má připravené pro volební komise dezinfekční prostředky zhruba za 15.000 korun. "Financováni je zajištěno ze státního příspěvku na volby. Jinak stát ještě bude dodávat roušky pro občany, kteří si zapomenou vzít roušku do volební komise, počet ještě nevíme," řekl Jireš.

Volby do zastupitelstev krajů s do třetiny Senátu se konají v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech. Termín volby pro drive-in místa bude vždy ve středu, tedy 30. září pro první a 7. října pro druhé kolo.

V Královéhradeckém kraji se budou konat volby do Senátu současně s krajskými ve volebních obvodech Hradec Králové, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, koronavirus, volby, Královéhradecký, kraj, drive-in, auto, stanoviště, Hradec Králové, volební, komise, Královéhradecký kraj, karanténa, Trutnov, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, volební komise, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji půjde na pěti místech volit z auta  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.