Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí zastupitelé poslední čtyři roky v úřadu kraje?

Opět po měsíci Hradecká Drbna kontaktovala jednotlivé zastupitelské kluby v Královéhradeckém kraji. Tentokrát jim redakce poskytla možnost zhodnotit poslední čtyři roky ve vedení kraje. V řadě případů si pochvalují vzájemnou spolupráci a podařené investice.

OTÁZKA: Jak hodnotíte poslední čtyři roky působení v úřadu Královéhradeckého kraje?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Redakci neodpověděli Jana Berkovcová (ANO), Josef Lukášek (KSČM), Martin Hanousek (Zelení), Martina Berdychová (Východočeši).


Martin Červíček (ODS)

Podařilo se nám společně (ODS a STAN + Východočeši) více jak zdvojnásobit objemy financí, které jdou do oprav krajských silnic ve srovnání s předešlými obdobími a nastavit nová pravidla pro zajišťování dopravní obslužnosti. Dokončili jsme tendr na výběr autobusových dopravců na dalších deset let, což se v minulosti opakovaně nepovedlo a my jsme byli schopni více než sedmimiliardovou zakázku dotáhnout do vítězného konce. Teď se dokončuje tendr na železniční dopravce, kteří by měli zajišťovat tyto služby v kraji od prosince roku 2021. Podařilo se nám investovat 1, 6 miliardy na dostavbu areálu náchodské nemocnice 1,5 miliardy středních škol a v neposlední řadě doplatit dluh kraje částkou 450 mil. korun.  V kraji je však třeba vyřešit další dlouhodobé problémy – např. ve zdravotnictví, sociální oblasti apod., a my jsme připraveni dokázat, že kraj se dá řídit lépe, problémy řešit společně, bez planých slibů, kompetentně, dle priorit a reálných možností.

Miroslav Matějka (SPO)

Musím ocenit, že řada pozitivních věcí se podařilo prosadit i v z opozice hlasováním napříč 9 politickými subjekty a za to kolegům děkuji. Za úspěch považují Zemanovci prosazení jejich návrhu na urychlení vypisování a vyhodnocování grantů pro žadatele - spolky, obce v mnoha oblastech – kultury, sport, volný čas, program obnovy venkova či školství. Dosavadní praxe byla, že až někdy na přelomu května, června žadatelé věděli výsledek. Podařilo se rovněž prosadit spolufinancování projektu s opravou revitalizací kláštera Život bez bariér a tím zachránit i jeho evropské financování. V oblasti investic a rozdělování podpor jsme se shodli na zajištění dlouhodobé dopravní obslužnosti víceletým tendrem a podařilo se ve shodě s většinou zastupitelstva nezvyšovat zadlužení kraje. Důkazem dobrého hospodaření byla ušetřená 1,3 mld na začátku roku 2020. Rovněž se zefektivní fungování krajských pěti nemocnic, tím, že se vytvořil zdravotnický holding s centrální koordinací fungování řízení. V říjnu 2019 začala velká investice - oprav Gajerových kasáren – Muzeum východních Čech v Hradci Králové Muzeum získá více prostoru nejen úpravou objektu, ale také přesunem části depozitářů a archeologických unikátních sbírek. Bohužel se nepodařilo Zemanovcům zastavit nesmyslnou optimalizaci a slučování škol, kde došlo ke zrušení řady učebních a vzdělávacích oborů, došlo k omezení fungování škol a řada skvělých ředitelů přišla o práci.

Aleš Cabicar (TOP09)

Podařilo se nám abnormálně investovat do celé sekce zdravotnictví. Celkový objem činí bezmála 2,8 miliard korun investovaných do krajského zdravotnictví v tomto období. Častokrát skloňovaná investice ve výši cca 1,7 miliard korun do výstavby Oblastní nemocnice Náchod byla dlouho odkládána. Další významnou investicí je výstavba objektu laboratoří v Trutnově a nyní připravujeme kromě dílčích investic také nosnou a potřebnou investici do pavilonu A v jičínské nemocnici.
Zároveň se dařilo modernizovat přístrojové vybavení jednotlivých nemocnic. Jedná se o skiagrafy, skiaskopy, laboratorní a ultrazvukové diagnostické přístroje. Podařilo se do nemocnice Náchod instalovat a nasmlouvat výkony na magnetické rezonanci, k obměně tohoto přístroje za moderní došlo rovněž v nemocnici Trutnov. Rovněž nenemocniční zdravotnická zařízení se dařilo modernizovat přístrojově, jako např. instalace nové hyperbarické komory v Rehabilitačním ústavě v Hostinném, což naše zdravotnictví posunulo mezi omezenou síť pracovišť baromedicíny v ČR. Systematicky se rovněž investovalo ať již do obnovy sanitního parku nebo výcvikových základen naší Záchranné zdravotnické služby včetně zavádění novátorských přístupů jako např. vytvoření sítě tzv. First responderů atd. Personálně z důvodů nedostatečnosti se nemusela omezovat péče v žádném z krajských zařízení, kraj instaloval nové mechanismy pro získávání nového lékařského a nelékařského zdravotního personálu v budoucnu.

Pavel Bělobrádek (Koalice pro KhK)

Rada kraje rozhoduje jako kolektivní orgán a v široké koalici jsme bezesporu dostáli svého hesla „klidná síla“.  V oblasti životního prostředí kraj přijal rozhodnutí, která reagují na dopady klimatické změny a při přípravě projektů zohledňuje využívání dešťové vody, její zadržování, energetickou úspornost i doplnění zeleně. Podařilo se schválit krajskou politiku o vodě včetně akčního plánu, jehož aktualizace bude probíhat ve dvouletých intervalech. Proběhla úplná aktualizace Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací se zapracováním dnešních poznatků. Rozvoj vodovodů, stejně tak jako environmentální vzdělávání, kraj stabilně podporuje.

V sociální oblasti byla zpracována Strategie rozvoje sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Na základě této strategie byl zahájen významný investiční rozvoj zejména v oblasti péče o seniory a zdravotně postižené. Aktuálně jsou dokončeny, rozestavěny či ve stadiu zahájení stavby v hodnotě více než jedné miliardy Kč. Došlo k významnému zlepšení financování sociálních služeb. Byly významně navýšeny platy a zejména neziskové organizace již na počátku roku vědí, s jakou dotací mohou pro běžný rok počítat. Obecně lze říct, že v průběhu uplynulého volebního období byl sociálním službám přiznán význam, jaký jim náleží. To se projevilo i v jejich financování.

Jiří Štěpán (ČSSD)

Za uplynulé čtyři roky bych rád vyzdvihl jak velké, tak i ty menší věci. Vedle toho, že se nám podařilo dokončit či zahájit velké stavební práce jako například investice do krajských nemocnic, či silniční infrastruktury, tak soustavně podporujeme spolupráci s obcemi v celém kraji.

Ať už v rámci Programu obnovy venkova, díky kterému ročně mezi obce rozdělíme desítky milionů korun. Peníze pomáhají při opravách center obcí, obecních škol či jiných budov, sportovišť a dalších zařízení, které zlepšují život na venkově. Za zmínku také stojí podpora venkovských prodejen, na jejichž provoz kraj ročně přispívá miliony korun. Díky tomu je občanská vybavenost i těch nejmenších obcí dostupnější.

Spolu s radním pro regionální rozvoj Pavlem Hečkem jsme také významně prohloubili spolupráci se spolky. Je pro nás zcela zásadní, aby naše obce a města žily, a proto podporujeme sdružení hasičů, sportovců, myslivců, rybářů a další sdružení, díky kterým jsou naše obce přívětivé pro život.

Velkým vyznamenáním je, že dvakrát po sobě byl náš kraj oceněn jako nejlepší místo pro život. To je velká motivace pro pokračování v práci, která má smysl.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky politická, korida, Královéhradecký, kraj, zastupitelský, klub, zastupitelstvo, zhodnocení, volební, období, investice, Královéhradecký kraj, oprava, nemocnice, Drbna.cz, Východočeši, ODS, Jana Berkovcová, Josef Lukášek, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí zastupitelé poslední čtyři roky v úřadu kraje?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.