Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zítra startuje hudební festival Za poklady Broumovska

Zítřkem startuje 16. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Zahájí ho v 18 hodin online koncert rezidenčních umělců violoncellisty Jiřího Bárty a hornistky Zuzany Rzounkové. Vstupné na většinu koncertů bude dobrovolné, výtěžek půjde na obnovu kostelů na Broumovsku.

Zítřejší koncert budou moci diváci sledovat online na sociálních sítích festivalu na Facebooku či Youtube nebo na festivalovém webu.  Koncert i festival samotný pak mohou podpořit libovolnou částkou na darovacím portálu. Kromě violoncellisty Jiřího Bárty a hornistky Zuzany Rzounkové se na koncertu představí i klavíristka Terezie Fialová a klarinetista Milan Polák. Zazní například díla Antonína Dvořáka nebo Johanna Sebastiana Bacha.

„Do léta vstupuje festival s novinkou rezidenčních umělců, kteří se představí v sólové i komorní úloze. Violoncellista Jiří Bárta provede v rámci Bachovské noci v broumovském klášteře při svíčkách na konci srpna výběr ze suit Johanna Sebastiana Bacha. V monotématickém podvečeru 31. července v Bezděkově v doprovodu klavíristky Terezie Fialové zazní slavná díla Antonína Dvořáka pro violoncello Klid lesa a Rondo, a především violoncellový koncert h moll ve verzi s klavírem. Hornistka a zakladatelka Letních hornových kurzů Zuzana Rzounková vystoupí tradičně s účastníky kurzů i svými kolegy, oživením bude i setkání se slovenskými přáteli z Moyzesova kvarteta,“ představuje roli rezidenčních umělců výkonná ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Společně se oba rezidenční umělci poprvé představí festivalovému publiku 17. července v Otovicích, kde provedou s klavíristkou Terezií Fialovou a klarinetistou Milanem Polákem premiérovou skladbu Letní nokturna rezidenčního skladatele Tomáše Illeho. „Cyklus „Letní nokturna“ je netradiční klavírní kvartet pro klarinet, lesní roh, violoncello a klavír, inspirovaný létem, jeho náladami, proměnami a poetikou. Dílo zazní v premiéře a je dedikováno přímo festivalu. Pro toto nezvyklé uskupení vznikla též aranž – Oblivion Astora Piazzolly. Program souboru tak nabyde na pestrosti a poutavosti pro posluchače,“ říká o svých novinkách pro festival rezidenční skladatel letošního ročníku Tomáš Ille.

Průvodním motivem festivalu Za podklady Broumovska je „Léto ve všech jeho podobách“. Festival připomene i 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Hlavní zahraniční hvězdou bude izraelský pianista Boris Giltburg, přední interpret díla Sergeje Rachmaninova a vítěz jedné z nejprestižnějších soutěží královny Alžběty v Bruselu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura pro rozvoj Broumovska

Štítky koncert, festival, hudba, Broumovsko, Za poklady Broumovska, hudební festival, Jiří Bárta, Antonín Dvořák, Terezie Fialová, Johann Sebastian Bach, Milan Polák, kostel, Facebook, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra startuje hudební festival Za poklady Broumovska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.