Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za dva roky se ve Vrchlabí otevře nové Návštěvnické centrum Správy KRNAP

Otevření nového Návštěvnického centra, které vzniká v bývalém klášteře augustiniánů ve Vrchlabí, plánuje Správa Krkonošského národního parku v roce 2023. V historické budově sídlí Krkonošské muzeum Správy KRNAP. Stavební práce započaly loni v únoru a zatím vyšly na přibližně 40 milionů korun. Stavební část projektu má být hotova do konce letošního roku, poté bude následovat instalace nové expozice.

„Slavnostní otevření nového Návštěvnického centra KRNAP plánujeme na rok 2023, kdy budeme slavit 140. výročí založení muzea a 60. výročí vzniku Krkonošského národního parku,” řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Stavební práce budou pokračovat hlavně uvnitř objektu. S pokračujícími stavebními pracemi, připravuje Správa KRNAP výběrové řízení na novou expozici.

Ve směru od parkoviště pod hřbitovem, vybudovala stavební firma v předešlých měsících vstup do budoucího návštěvnického centra. „Jeho podoba, krkonošská skála kombinovaná s budoucím proskleným kvádrem, odkazuje na geologické zvláštnosti Krkonošského národního parku a zároveň na zdejší sepjetí přírody se stopami lidské práce,” sdělil Drahný.

Budova bývalého kláštera je uzavřená od podzimu roku 2017. Veškeré stavební práce a vybudování expozice vyjdou odhadem na více než 200 milionů korun. Přes osmdesát procent by měly pokrýt evropské dotace.

Od samého začátku provází projekt komplikace. Velmi náročné bylo administrativní zpracování. „Na stavební část realizace pak měla vliv neuspokojivá situace ve stavebnictví, kdy nedostatek pracovních kapacit a růst cen stavebních prací ovlivnil již začátek celé akce,” uvedl Drahný.

Rekonstrukci zbrzdilo hned několik situací

Rekonstrukce měla roční skluz. KRNAP chtěl mít vybraného dodavatele stavební části do konce roku 2018. Na jaře roku 2019 chtěl začít se stavebními pracemi. Druhou soutěž vypsala Správa KRNAP v létě 2019. V předešlém tendru nabídky firem výrazně přesáhly předpokládanou cenu. Do druhé soutěže na dodavatele stavebních prací se přihlásily tři firmy.

Stavební a expoziční rekonstrukce kláštera se zpozdila nejen kvůli vysoké hladině spodní vody, ale i kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru a nutným statickým zajištěním základů budovy. „Během bouracích prací byl v přízemí severní části objektu, v místě toalet, objeven původní kanalizační systém vedoucí z patra do přízemí a v přízemí ve východní části chodby byla odkryta původní dlažba, která byla uložena do depozitáře muzea,” řekli zástupci Správy KRNAP.

Původní expozice Krkonošského muzea ve Vrchlabí byla otevřena 28. dubna 1984. Expozice Kámen a život a Člověk a hory byly tehdy špičkou muzejnictví v Česku. Viděl ji přes jeden milion návštěvníků. „Nové Návštěvnické centrum KRNAP představí příběh Krkonoš, a to s ohledem na jedinečnou přírodu i ve vztahu k soužití přírody a člověka,” zakončil Drahný.

Ohodnoť článek

Foto hkregion.cz

Štítky ČR, stavby, správa, rezervace, muzea, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, Vrchlabí, muzeum, klášter, Krkonošský národní park, příroda, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dva roky se ve Vrchlabí otevře nové Návštěvnické centrum Správy KRNAP  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.