Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Police Symphony Orchestra organizuje sběr použitých strun pro muzikanty z chudých částí světa

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují se stal českým koordinátorem dobročinné mezinárodní aktivity String For All (Struny pro všechny), která se snaží podpořit muzikanty v chudých částech světa.

Akce String For All má nejen hudební, ale i ekologický rozměr. Hudebníci se snaží vybrat staré, leč stále ještě použitelné struny, a ty pak dále posílat muzikantům po celém světě. Struny pak putují do míst, kde je velmi náročné a nákladné vůbec nějaké struny sehnat. V takových oblastech se pak děti přestávají hře na hudební nástroje věnovat, a tomu má projekt předcházet. 

Autorem celé myšlenky je náš švýcarský kamarád, hudební manažer, producent a dirigent Sam Goldscheider, který minulý rok založil iniciativu Harmonic Progression. Oslovuje lidi působící především ve světě klasické hudby,” vysvětluje koordinátorka projektu pro Českou republiku Karolína Soukupová z PSO. „Momentálně se tedy zaměřujeme na distribuci použitých houslových, violových, violoncellových, kontrabasových, kytarových a harfových strun lidem po celém světě, tam kde je nedostatek prostředků na jejich nákup. Struny se navíc vyrábí z vyčerpatelných materiálů, tímto způsobem tedy maximálně využijeme jejich skutečnou životnost,” dodává Soukupová.  

Do projektu se už zapojilo více než deset evropských zemí, mezi nimi Anglie, Francie, Rakousko, Švýcarsko, Belgie nebo Německo. Ve všech těchto zemích se o koordinaci starají dobrovolníci. V České republice se ke koordinaci přihlásili právě mladí muzikanti z Police Symphony Orchestra. 

Ti už oslovili hudební tělesa a instituce v celé zemi a nabídli jim možnost spolupráce. Účast už přislíbila například PKF – Prague Philharmonia, Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie Hradec Králové nebo Plzeňská filharmonie. A postupně se přidávají další. Jakmile dojde k uvolnění protikoronavirových opatření a vláda povolí prezenční vyučování, chtějí organizátoři oslovit i umělecké školy.

K akci se ale může připojit každý, celkem budou v letošním roce tři termíny. V první vlně je možné posílat použité struny do  15. dubna. Podmínkou je, aby dárci použité struny zabalili - každou zvlášť - a popsali (druh struny, z jakého je nástroje a jeho velikost). Struny je pak možné zaslat na adresu: Police Symphony Orchestra, U Damiánky 268, 549 54 Police nad Metují,“ říká Lucie Peterková z PSO.

Ohodnoť článek

Foto PSO

Štítky PSO, Police nad Metují, orchestr, kultura, struny, sbírka, projekt, Česko, Police Symphony Orchestra, Filharmonie Hradec Králové, Německo, Francie, Švýcarsko, Rakousko, Belgie, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Police Symphony Orchestra organizuje sběr použitých strun pro muzikanty z chudých částí světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.