Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Muzeum Náchodska vystavuje betlémy, které mají vazbu na Náchodsko

Vánoční atmosféru můžete načerpat například v Muzeu Náchodska, které v budově Boučkova domu přichystalo novou stylovou výstavu betlémů. Výstava tu bude k vidění do 10. ledna.

Výstava se zaměřuje na díla místních řezbářů nebo na betlémy, které mají k Náchodsku vazbu. Největší je Hromádkův betlém ze Starého Města nad Metují. „Tento betlém má velmi zajímavý příběh, protože se sem dostal jako svatební dar nevěsty z Trčkova, která si vzala hocha pocházejícího z Babího u Náchoda. Byly to dvě rodiny, česká od Náchoda a německá z Orlických hor. A oni se vyměňovali navzájem děti, aby se naučili německy i česky. A když se ty rodiny znaly, tak si řekly, že by se ty děti mohly dát dohromady. A nevěsta si na rodičích vymohla, že jako svatební dar si chce odvézt s sebou právě rodinný betlém," popsal zástupce ředitele muzea Jan Tůma pro Český rozhlas.

Výstava betlémů v Muzeu Náchodska je k vidění denně kromě pondělí, a to až do 10. ledna, pokud vládní opatření nerozhodnou jinak.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Náchodska | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky betlém, Vánoce, výstava, Náchod, muzeum, okres Náchod, Český rozhlas, Babí, Staré Město nad Metují, Trčkov, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Náchodska vystavuje betlémy, které mají vazbu na Náchodsko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.