Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jičíně vzniká muzeum Albrechta z Valdštejna

V Jičíně vzniká interaktivní muzeum věnované Albrechtu z Valdštejna. Otevře v červenci, součástí bude také mincovna nebo část věnovaná architektuře z jeho éry. Muzeum, které vzniká pět let, bude na Valdštejnově náměstí v historickém domě č.76.

"Vévoda Albrecht z Valdštejna zanechal v Jičíně nesmazatelnou stoupu. Cílem je představit tuto osobnost ve všech podobách, tedy Valdštejna jako finančníka, stavebníka nebo podporovatele různých alternativních směrů. Zvláštní místo bude vyhrazeno například horoskopům. Bude to zážitkové muzeum," řekla spolumajitelka společnosti Valdštejnovo muzeum Štěpánka Frýbová Uličná.

Rekonstrukce budovy, ve které muzeum bude, již skončila, nyní se pracuje v interiérech a na vybavení muzea exponáty. Investice do projektu vyčíslili majitelé muzea zhruba na čtyři miliony korun bez započtení částky na zakoupení historického objektu. "Valdštejnovo muzeum jako takové zatím v ČR není, jsou pouze expozice věnované této historické osobnosti," řekla Uličná.

Do projektu se také zapojila řada umělců, například měditepec Vojtěch Jirásko vytvořil měděné prvky v interiéru.

Vstup do muzea bude ze dvora, kde již funguje kavárna. V přízemí bude mincovna se dvěma replikami mincovních strojů, v prvním patře tzv. pokladnice s ukázkami mincí, které se za Valdštejna v Jičíně razily, nebo horoskopy či představení architektury z jeho doby. "Výrobu mincí si bude možné vyzkoušet. Ražba mincí je v Jičíně doložena od roku 1626 do smrti Valdštejna v roce 1634. V tomto domě se ale mince nerazily," řekla Uličná.

Muzeum si budou moci návštěvníci prohlédnout sami, dále v určitých hodinách s průvodcem a také za použití mobilní aplikace. V budoucnu by se muzeum mělo rozšířit o téma třicetileté války, během které prožil Valdštejn největší vzestup a také o pořádání workshopů a dalších akcí.

Český šlechtic a vojevůdce Albrecht z Valdštejna patřil ve své době mezi nejvlivnější evropské osobnosti. Narodil se 14. září 1583 v Heřmanicích u Jaroměře. V roce 1625 byl jmenován vrchním velitelem císařské armády a povýšen na vévodu frýdlantského. Jičín se stal centrem jeho frýdlantského vévodství a během jeho působení ve městě a okolí vznikla řada staveb. V roce 1634 byl prohlášen za zrádce a 25. února 1634 zavražděn v Chebu.

Autoři | Foto jicin.org

Štítky ČR, muzea, historie, Valdštejn, Jičín, FOTO, muzeum, Albrecht z Valdštejna, mince, architektura, historický dům, třicetiletá válka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně vzniká muzeum Albrechta z Valdštejna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.